scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Coulthard heeft de smaak te pakken

Gepubliceerd op 23 juli 1999 door Jo Vleugels

Gisteren werd het circuit de gehele dag geteisterd door zware regen maar vandaag scheen tijdens de eerste sessie de zon de door een dun wolkendek op het circuit van Zeltweg. Het begin van de training werd zoals zo vaak gekenmerkt met korte runs waarbij de coureurs controleren of alles aan de auto goed functioneert. Toch werden al vroeg de eerste tijden op de klokken gezet door o.a. Zanardi, Gene en de la Rosa waarbij Gene zelfs kort de snelste tijd op de klokken had staan. De eerste serieuze poging kwam van Jean Alesi die al vaker dit seizoen opviel met snelle tijden, in 1:18.051. Die snelle tijd had wel nadelige gevolgen voor zijn remmen want die rookte behoorlijk nadat hij was teruggekeerd in de pits.

De uitval van Mika Häkkinen tijdens de Grand Prix van Engeland werd geweten aan fouten van de pit crew. Dit was aanleiding voor het team om de pitstops zo vaak mogelijk te oefenen. De eerste keer dat David Coulthard de pits in reed stond het gehele team klaar en werd een volledige bandenwissel uitgevoerd als ware het een serieuze pitstop.

Mika Salo moet uiteraard de nodige ervaring in de Ferrari opdoen, hij ging na een kwartier de baan op en moest direct 4 seconde toegeven in zijn eerste 'vliegende' ronde op de tijd van Alesi. De pas getrouwde Fin bleef lang op de baan tijdens zijn eerste run en wist weliswaar zijn achterstand te verkleinen maar moest nadat hij was teruggekeerd toch nog een seconde toegeven. De tijd van Alesi lijkt halverwege de training vrij snel want alle coureurs moeten minimaal 1 seconde toegeven op de Fransman. De echte favorieten zijn op dat moment echter nog niet op de baan verschenen. Helaas voor Alesi kwam hij door technische problemen daarna niet meer op de baan.

Luca Badoer had de primeur om het eerste slippertje van dit weekeinde te maken. Hij wist echter zijn auto door de grindbak te loodsen en zijn weg te vervolgen. Ook Frentzen en Hill kwamen kort langs de baan maar wisten eveneens hun weg te vervolgen om zich zelfs binnen de top vier te rijden. Ook tijdens de tweede run van Damon Hill ging de Brit tot twee maal toe door het grind en hoewel zijn tussentijden veelbelovend waren zal hij geen goed gevoel over de eerste training hebben.

Na een half uur was het verrassend Alex Zanardi die als eerste de tijd van Alesi kon verbeteren, slechts kort want enkele seconde later ging Fisichella er overheen. Ook Mika Häkkinen, David Coulthard en Eddie Irvine kwamen op dat moment de baan op. David Coulthard bleek superieur en was in 1:14.288, op dat moment ruim een seconde sneller dan de rest van het veld.

Ralph Schumacher deed goede zaken en wist ook regelmatig tijden in de 1:14 te realiseren. De Supertech motor lijkt op de A1 ring geen groot nadeel te zijn, aangezien ook de beide Benettons voorin te vinden zijn waarbij Alexander Wurz zelfs de hoogste topsnelheid liet noteren.

Het blijft natuurlijk een vrije training waar geen conclusies uitgetrokken mogen worden. Zeker vandaag niet want door de regen begon de sessie op een vlekkeloze baan met geen stukje rubber. Naarmate de training vordert wordt er rubber op de baan gelegd maar slijten de banden ook meer. Het is dus tijdens zo'n training de kunst om het juiste compromis te vinden tussen weinig ronden en een late run om zo met weinig ervaring een snelle tijd neer te zetten.

David Coulthard realiseerde aan het einde van de training de snelste tijd in 1:13.883 gevolgd door Irvine in 1:14.220 En Häkkinen in 1:14.241. De top zes werd aangevuld met Raph Scumacher, Frentzen en Mika Salo in 1:14.8, zeker geen slechte prestatie getuige zijn beperkte ervaring in de Ferrari.

Voor een volledig overzicht met alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.