Max vanuit Melbourne: 'Ik probeer coronarichtlijnen op te volgen'

Gepubliceerd op 12 maart 2020 door Niels Hendrix

Het coronavirus heeft de wereld in haar greep en ook de Formule 1-paddock is daarvoor niet immuun. Voortvloeiend uit de maatregelen om contact met anderen te beperken, vraagt Aston Martin Red Bull Racing om in Melbourne daar waar mogelijk afstand te houden tot haar coureurs. Zodoende stond Max Verstappen de verzamelde media via een microfoon te woord van achter een tafel.

“Het is vervelend wat er nu gaande is”, steekt Max vanuit Australië van wal. “Ik probeer gewoon de opgestelde richtlijnen te volgen. Ik ben geen dokter, dus ik probeer de adviezen die mij gegeven worden op te volgen. Dat is het beste wat we kunnen doen. Informatie komt via Red Bull, de FIA en Formule 1 zelf. Dat proberen we te volgen. Dat gaat om afstand houden en je handen wassen. Eigenlijk wat ze overal zeggen. De interactie met de fans is natuurlijk een stuk minder, maar ik hoop dat ze dat begrijpen. Voor de fans is het uiteindelijk ook beter.”

Niet alleen de signeersessies zijn geschrapt, maar ook door de open tv-sessies – met alle coureurs – is een streep gegaan. In plaats daarvan zal er met één camera van de FOM deze interviews afgenomen worden, waarna dit beeld aan alle tv-stations ter beschikking wordt gesteld.

Welke gevolgen het coronavirus mogelijk nog heeft op de Formule 1-kalender van 2020, is afwachten. Max zegt: “Ik hoop natuurlijk dat alle races doorgaan, maar dat is afhankelijk van wat er allemaal besloten wordt en wat overheden beslissen. We moeten het gewoon afwachten.”

Komend weekend wordt er in ieder geval geracet op het Albert Park Street Circuit. “Er heerst een goed gevoel binnen het team, net als vorig jaar. Alleen liggen onze doelstellingen dit jaar wat hoger. We willen winnen en mikken op het kampioenschap. Ik denk dat we dat als team kunnen bereiken, maar het is afwachten hoe competitief we zullen zijn vanaf de start van het seizoen, want dat is cruciaal.”

Vrijdagochtend gaat het nieuwe Formule 1-seizoen om 2.00 uur ’s nachts (Nederlandse tijd) van start met de eerste vrije training. De tweede is om 6.00 uur. Op zaterdag vindt de derde vrije training om 4.00 uur plaats en staat de kwalificatie om 7.00 uur gepland. De start van de race is op zondagochtend om 6.10 uur. Het is dus vroeg opstaan om het live te kunnen zien. Dat deed Max vroeger zelf ook: “Als ik zelf tenminste geen kartwedstrijd had. Dan keek ik meestal wel.”

Op vrijdag wordt het in Melbourne aanzienlijk warmer dan op zaterdag en zondag. En mogelijk valt er nog een spat regen. “Uiteindelijk zijn de omstandigheden voor iedereen hetzelfde”, zegt Max. “Het heeft natuurlijk wel invloed op de afstelling van de auto en je leert iets minder over het circuit. Voor vrijdag is het ’t belangrijkste om de basisafstelling voor elkaar te krijgen.”