scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Vooruitblik: alles wat je moet weten over het komende seizoen

Gepubliceerd op 08 maart 2020 door Julien Lemmen

Over een week gaan in Australië de lichten uit voor de eerste Grand Prix van het Formule 1-seizoen 2020. Voor Max Verstappen is het zijn zesde seizoen in de Formule 1 en na een derde plek in het kampioenschap in 2019, hoopt hij dit jaar voor de titel te kunnen strijden. Verstappen.nl blikt vooruit op het komende seizoen en neemt de rijders en teams met je door.

Op de kalender prijken dit jaar twee nieuwe races: De teruggekeerde Grand Prix van Nederland op het vernieuwde Circuit Zandvoort, waarmee Max Verstappen zijn eerste echte ‘thuisrace’ heeft en de nieuwe Grand Prix van Vietnam op een stratencircuit door de hoofdstad Hanoi. De Grand Prix van Duitsland, waar Max vorig jaar in de regen naar de overwinning reed, is van de kalender gehaald, terwijl de Grand Prix van China vanwege het Coronavirus vooralsnog is uitgesteld en wellicht helemaal niet plaats gaat vinden. Door het virus is het bovendien nog maar de vraag of alle overige 21 races dit jaar doorgang kunnen vinden.

Net als de voorgaande jaren, nemen er tien teams en twintig coureurs deel aan het wereldkampioenschap. Hiederonder een overzicht van alle teams en coureurs:

Mercedes 
2019: 1e met 739 punten
Coureurs: 
- Lewis Hamilton     - 2019: 1e met 413 punten
- Valtteri Bottas    - 2019: 2e met 326 punten

Mercedes is al sinds 2014 het dominerende team in de Formule 1. Ook dit jaar lijkt het team er weer erg goed voor te staan. Lewis Hamilton gaat voor zijn zevende wereldtitel, wat een evenaring van het record van Michael Schumacher zou zijn, terwijl Bottas wil bewijzen dat hij Hamilton het vuur aan de schenen kan leggen.

Ferrari
2019: 2e met 504 punten
Coureurs: 
- Charles Leclerc    - 2019: 4e met 264 punten
- Sebastian Vettel   - 2019: 5e met 240 punten

De Scuderia werd vorig jaar, voor het derde jaar op rij, tweede in het constructeurskampioenschap. De druk staat er vol op bij de Italianen om dit jaar wel om de titel mee te kunnen doen. Leclerc heeft vorig jaar bewezen razendsnel te zijn, terwijl Vettel voor een belangrijk jaar in zijn carrière staat. Als hij wederom achter Leclerc eindigt in het kampioenschap, kan het wel eens gedaan zijn met de Ferrari-loopbaan van de Duitser. Het is voor Ferrari in ieder geval zaak om beide kemphanen in bedwang te houden.

Red Bull
2019: 3e met 417 punten
Coureurs: 
- Max Verstappen     - 2019: 3e met 278 punten
- Alexander Albon    - 2019: 8e met 92 punten

Het eerste jaar van de samenwerking met Honda wierp direct zijn vruchten af voor Red Bull, met drie overwinningen en een derde plek van Max in het kampioenschap. Dit jaar wil het team voor de titel strijden. Alle ingrediënten zijn aanwezig, met Max in topvorm en een goede winter voor het team uit Milton Keynes. Teamgenoot Albon, die halverwege vorig jaar instapte bij Red Bull, heeft laten zien uit het juiste racehout gesneden te zijn en kan tevens een sleutelrol spelen in het kampioenschap.

McLaren
2019: 4e met 145 punten
Coureurs: 
- Carlos Sainz       - 2019: 6e met 96 punten
- Lando Norris       - 2019: 11e met 49 punten

McLaren kende in 2019 een wederopstanding en finishte als ‘best of the rest’ op plek vier. Met Sainz en Norris heeft het team uit Woking bovendien twee uitstekende jonge coureurs in dienst. Het team wil de aansluiting met de drie topteams vinden, maar voelt tevens de hete adem van de andere teams uit het middenveld in haar nek.

Renault
2019: 5e met 91 punten
Coureurs: 
- Daniel Ricciardo   - 2019: 9e met 54 punten
- Esteban Ocon       - 2019: niet deelgenomen

2019 was een teleurstellend jaar voor Renault, aangezien ze voorbijgestreefd werden door hun klantenteam McLaren. Het Franse fabrieksteam is er dit jaar alles aan gelegen om de weg naar boven weer in te zetten. Met Ricciardo en de teruggekeerde Ocon hebben de Fransen in ieder geval twee snelle rijders binnen de gelederen, die aan elkaar gewaagd zullen zijn.

AlphaTauri
2019 (Toen nog Toro Rosso): 6e met 85 punten 
Coureurs: 
- Pierre Gasly       - 2019: 7e met 95 punten
- Daniil Kvyat       - 2019: 13e met 37 punten

2019 betekende voor Toro Rosso, dat nu hernoemd is naar AlphaTauri, een zeer succesvol jaar met twee podiums. Gasly heeft na zijn terugplaatsing van Red Bull naar Toro Rosso vorig jaar weer zijn ‘mojo’ gevonden en kende een sterk seizoenseind. Voor ervaren teamgenoot Kvyat wordt het een belangrijk jaar aangezien er aan het eind van het seizoen ongetwijfeld weer een nieuwe lichting Red Bull-junioren staat te rammelen aan de poorten van de Formule 1.

Racing Point
2019: 7e met 73 punten
Coureurs: 
- Sergio Perez       - 2019: 10e met 52 punten
- Lance Stroll       - 2019: 15e met 21 punten

Na de overname door de vader van Lance Stroll, eind 2018 kende Racing Point vorig jaar een lastige seizoensstart. In de tweede seizoenshelft was vooral Perez regelmatig in de punten te vinden. Met een flinke kapitaalinjectie en een bijna-kopie van de Mercedes van vorig jaar, hoopt het team dit jaar hoge ogen te gooien.

Alfa Romeo
2019: 8e met 57 punten
Coureurs: 
- Kimi Raikkonen     - 2019: 12e met 43 punten
- Antonio Giovinazzi - 2019: 17e met 14 punten

Alfa Romeo kwam vorig jaar sterk uit de startblokken, maar zakte, naarmate het seizoen vorderde steeds verder weg. Het ziet ernaar uit dat Raikkonen, die dit jaar de meest ervaren Formule 1-coureur ooit wordt en teamgenoot Giovinazzi zullen weer volop in het gevecht in het middenveld zullen zitten.

Haas
2019: 9e met 28 punten
Coureurs: 
- Kevin Magnussen    - 2019: 16e met 20 punten
- Romain Grosjean    - 2019: 18e met 8 punten

Het team van Haas kende vorig jaar een dramatisch seizoen. Ondanks dat de wagen, vooral in de kwalificaties, zeker wat snelheid toonde, zakten Magnussen en Grosjean in de races keer op keer terug naar de achterhoede. Als het team dit jaar haar zaken nog niet op orde heeft, dan is het niet onwaarschijnlijk dat teameigenaar Gene Haas besluit de stekker uit het project te trekken.

Williams
2019: 10e met 1 punt
Coureurs: 
- George Russell     - 2019: 20e met 0 punten
- Nicholas Latifi    - Rookie

Voor het team van Williams kan het na vorig jaar alleen maar beter gaan. De Williamsen reed vorig jaar vaak stijf achteraan en waren ver verwijderd van aansluiting met het middenveld. Met één schamel puntje was 2019 het slechtste jaar uit de historie van het team. Het is te hopen dat nog een rampjaar ze bespaard wordt. Met Russell heeft het team in ieder geval een groot talent in huis, terwijl Latifi, de enige rookie in het veld, zich nog moet bewijzen.