scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Verstappen.nl in gesprek met Max: 'Alles gedaan om goed voor de dag te komen'

Gepubliceerd op 28 februari 2020 door Bryan van Berlo

Vandaag was de laatste testdag voorafgaand aan de seizoensopener in Australië. Voordat Max aan zijn laatste meters op het Spaanse asfalt begon, sprak Verstappen.nl op het Circuit de Barcelona-Catalunya met Max Verstappen over de afgelopen winter, de daarbij behorende voorbereidingen en de verwachtingen voor het komende seizoen. In deel twee, dat komende zondag op Verstappen.nl verschijnt, bespreken we de reglementswijzigingen voor 2021 en nemen we samen met Max zijn carrière door.

Voordat het testwerk erop zit en het vizier naar Australië wordt gericht, stap je nog één keer in de auto. Hoe kijk je terug op de afgelopen dagen?
“Op zich ging het prima. We hebben ons programma kunnen doen en van onze kant voelt het allemaal wel goed aan. Of het genoeg gaat zijn weet ik niet, maar ik hoop gewoon dat we zoveel mogelijk informatie hebben verzameld, zodat we, mocht er een keer wat met de balans van de auto zijn, gelijk de goede richting op kunnen.”

Heb je ook het gevoel dat het team beter is voorbereid dan ooit? En helpt de stabiliteit in de reglementen daarbij?
“Ik denk het wel, maar dat moet zich natuurlijk ook nog in snelheid laten uitwijzen. Dat weten we op dit moment nog niet. Normaal gezien helpt stabiliteit voor ons wel, maar ik denk dat iedereen goed door blijft ontwikkelen, dus we gaan het zien.”

Dit is het tweede jaar met Honda. Hoe is de onderlinge samenwerking, vergeleken met vorig jaar?
“Na een jaar ervaring loopt alles natuurlijk wat soepeler. In het afgelopen jaar hebben we weer een aantal dingen geleerd, zoals de installatie van de motor en dat soort zaken. Ik denk dat het redelijk normaal is dat het nu ook allemaal wat makkelijker loopt.”

Hoe was het om deze week steeds halve dagen in de auto te zitten, in vergelijking met de hele dagen zoals in vorige jaren?
“Ik vond dat wel goed. Als je op sommige dagen 160 of 170 ronden gaat rijden, is dat eigenlijk gewoon te veel, en dat merk je ook. Ik denk dat honderd rondjes eigenlijk wel genoeg is op één dag. Het is dan ook goed om het onderling op te splitsen, zodat de auto wel nog altijd meer dan 150 ronden rijdt.”

Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als de coureurs van wacht wisselen op een testdag?
“De meeste wijzigingen vinden plaats bij de pedalen en het stoeltje. Aan de setup veranderen ze meestal ook nog een aantal dingen, omdat niet iedereen hetzelfde rijdt. Tussen mij en Alex zit namelijk wat verschil. De monteurs hebben daarvoor hun schema, waardoor ze precies weten wat ze moeten aanpassen.”

Waar zit hem dat verschil precies in?
“Dat ligt er een beetje aan. Soms is het een aanpassing aan de voorkant, de andere keer aan de achterkant. Of wat meer onderstuur, en de andere keer juist overstuur. Dat is ook afhankelijk van het circuit.”

Je hebt dit jaar een nieuwe trainer. Heb je Jake, je vorige trainer, nog een leuk afscheidscadeau gegeven?
“Hij heeft de champagnefles gekregen van het podium in Abu Dhabi vorig jaar, waar ik tweede werd. Het was onze laatste wedstrijd samen en om dan ook nog eens een podium te behalen, was super. Dat zijn allemaal leuke dingen. Ik heb bijvoorbeeld nog de fles van mijn eerste overwinning.”

Iedere trainer is natuurlijk anders. Verschilt de aanpak dit jaar veel ten opzichte van die van Jake?
“Verschillende oefeningen zijn nu wat anders, maar in het algemeen moet je toch dezelfde dingen trainen, waardoor je niet zo heel veel kunt variëren. Over de jaren heen weet je wat je wel en niet fijn vindt, hoe je wilt trainen en waar je wilt trainen. Met een nieuwe trainer is dat makkelijker aan te passen dan met een trainer waar je al een paar jaar mee hebt samengewerkt.”

In hoeverre heb je inspraak op een trainingsschema?
“Als ik alles zou aanpassen wat ik niet fijn vind, blijft er niet zoveel over, haha! Maar je moet soms ook een beetje afzien, dat hoort erbij.”

Is het dan na de winterstop weer even wennen als je in de auto stapt? Vooral als je tijdens een eerste testdag 168 rondjes rijdt?
“Het zijn lange dagen als je zoveel rondjes rijdt, maar dat is beter dan in de garage staan omdat je problemen hebt. Als je eenmaal bezig bent dan rij je ook gewoon je rondjes.”

Is een race in de Formule 1 nu zwaarder dan bijvoorbeeld een kartrace, die je in het verleden had?
“Dat ligt aan het circuit. Singapore is wel één van de zwaardere Grands Prix, maar een kartwedstrijd kan bijvoorbeeld ook erg zwaar zijn. Als ik nu honderd ronden probeer te rijden in een kart, is dat ook zwaar. Het is maar wat je gewend bent. Je traint ook andere spieren in een auto dan in een kart bijvoorbeeld. In een kart heb je minder last van je nek, maar daar voel je je armen en ribben juist weer meer, omdat je daar wat meer klappen op krijgt.”

Ten slotte, met wat voor gevoel ga je naar Australië?
“Een relaxt en positief gevoel. Ik hoop dat we snel genoeg zullen zijn. We hebben er tot nu toe alles aan gedaan om zo goed mogelijk voor de dag te komen en hopelijk is het genoeg.”