Max tevreden na ochtend voorlaatste testdag Barcelona: 'Verbeteren iedere dag'

Gepubliceerd op 27 februari 2020 door Bryan van Berlo

Max Verstappen kijkt positief terug op de ochtend van testdag vijf in Barcelona. Verraderlijke weersomstandigheden in het eerste deel van de sessie en een spin, waardoor de Nederlander vast kwam te zitten in het grind, maakten dat het rondenaantal bij aanvang van de lunch op 31 stond. Max kwam hierbij op de C2-banden tot een 1:17.738 als snelste tijd, goed voor P5. Sebastian Vettel was naast de meest productieve coureur (49 ronden) ook de snelste met een 1:16.841, gereden op de rode C5-banden.

Na afloop van de ochtendsessie staat Max de pers, waaronder Verstappen.nl, te woord: “Het weer zat niet echt mee, maar we hebben wel onze dingen kunnen doen. Het belangrijkste was om de nieuwe onderdelen te testen en daar data over te verzamelen, en dat is allemaal gelukt. Het was misschien niet de ideale ochtend, maar dat is natuurlijk voor iedereen hetzelfde. Alles lijkt in ieder geval goed te werken.”

Het geringe rondenaantal is dan ook niet zo’n probleem volgens de Aston Martin Red Bull Racing-coureur: “Vorige week hebben we veel rondjes gereden, dus dat is positief. We weten dat het goed zit met de auto en de motor, en zijn nu wat meer dingen aan het testen. Het duurt dan ook wat langer om bepaalde dingen aan de auto te veranderen, omdat alles zo complex in elkaar zit.”

Verstappen geeft vervolgens tekst en uitleg over zijn spin in bocht vijf, waardoor hij in de grindbak vast kwam te zitten: “Ik heb de beelden teruggezien en zag dat ik een natte plek op de baan raakte, die kon ik vanuit de auto niet zien. Er was geen schade, maar voordat de auto weer terug in de garage is en het grind is verwijderd, ben je dertig minuten verder.” Ondanks de spin blijft Max positief over de algehele ontwikkeling: “We verbeteren iedere dag en leren ook iedere dag meer over de auto. Dat is precies wat we willen doen”, aldus Max.

Het heeft in de nacht van woensdag op donderdag geregend, waardoor het Circuit de Barcelona-Catalunya nog gedeeltelijk nat is bij aanvang van de sessie. Esteban Ocon is de eerste die naar buiten gaat, zij het op een setje intermediates. Na het eerste half uur vormt hij samen met Valtteri Botas en Sebastian Vettel het enige groepje coureurs dat een rondetijd heeft laten noteren.

Door de verraderlijke omstandigheden blijft het vrij rustig tijdens de eerste helft van de ochtendsessie. Max Verstappen is rond kwart over tien de eerste coureur die naar buiten komt op een setje slicks. De Nederlander rijdt twee installatierondjes met de zogeheten ‘aero rakes’, waarna hij terugkeert in de pits. Een klein half uur later doet Max hetzelfde, al breekt de achterkant van de auto in de laatste chicane uit, waardoor hij spint. Nadat de neus van de Red Bull weer de goede kant op staat, kan Verstappen zijn weg zonder problemen vervolgen.

Iets na elven zien we de eerste rode vlaggen gezwaaid worden. Antonio Giovinazzi is bij het aanremmen van bocht vier gespind en achterstevoren in de bandenstapels beland. De Italiaan weet uit de grindbak te komen en naar de pitstraat terug te rijden, maar door de vele brokstukken op de baan wordt de sessie stilgelegd.

Na een kort oponthoud vervolgen de coureurs weer hun weg. Het duurt echter niet lang tot de volgende code rood van kracht is. Max is onderweg op de wit gemarkeerde C2-banden, maar verliest in bocht vijf de controle over zijn RB16 en schiet van de baan af. Er is geen schade, maar de bolide staat vast in het grind, waarop de sessie wordt onderbroken. Nadat Verstappen en zijn auto terug zijn gekeerd in de pits, gaan de lichten weer op groen. Er is dan nog iets meer dan een uur te rijden.

Het blijkt niet de laatste code rood van de ochtend, als ook Sebastian Vettel in bocht vijf van de baan schiet. De Ferrari-coureur weet weg te komen, maar laat hierbij een boel grind op het asfalt achter, waardoor de marshalls weer mogen oprukken.

Max verschijnt in de slotfase weer op de baan en rondt het rondenaantal bij het aanbreken van de lunchpauze af op 31. Tijdens de middag zal teamgenoot Alexander Albon in actie komen.

Uitslag donderdagochtend 27 februari, Barcelona: