Max blij na productieve vrijdag in Barcelona: 'Goede eerste week'

Gepubliceerd op 21 februari 2020 door Niels Hendrix

Max Verstappen nam namens Aston Martin Red Bull Racing op vrijdagochtend de honneurs waar om de RB16 Circuit de Barcelona Catalunya rond te sturen. De Nederlander wist 86 maal rond te gaan en voerde daarmee die tabel aan. Met 1:17.636 noteerde hij de vijfde tijd. De Mercedes van Valtteri Bottas reed met 1:15.732 de snelste tijd.

Tegenover Verstappen.nl laat Max, die in middag het stuurtje overdraagt aan zijn teamgenoot Alex Albon, weten: “We hebben veel ronden kunnen rijden en veel data kunnen verzamelen en dat is deze eerste week het belangrijkste. Op de rondetijden hebben we ons nog niet gericht. Vandaag hebben we ook een racesimulatie gedaan. Alles voelde goed aan en de betrouwbaarheid is prima. Het is goed gelukt om veel over de auto te leren.”

Voorafgaand aan de racesimulatie had je een probleem met de anti-rollbar? Max: “We wilden sowieso ook iets aan de auto aanpassen, dus eigenlijk kwam dat wel goed uit. Ook hebben we met die rode vlag tijdens de racesimulatie eigenlijk geen tijd verloren.”

Max kijkt tevreden terug op de anderhalve dag in de RB16 en de in totaal 254 ronden die hij heeft afgelegd: “We hebben ons hele testprogramma kunnen afwerken. Tot zover ben ik blij. Het was een goede eerste week.”

Bij het op groen gaan van de lichten, gaat Max direct de baan op voor een installatieronde, waarbij zijn auto voorzien is van felgroene flow-viz. Nadat Red Bull daar in de pitbox de nodige foto’s van heeft genomen, om de luchtstromen van nieuwe elementen op de auto te kunnen analyseren, vervolgt Max zijn weg voor zo’n acht ronden. Na een kort bezoek aan de pitbox, volgt een soortgelijke run.

Als de ochtendsessie één uur oud is, klimt Max met 1:17.636 naar de eerste plek. Hij heeft dan achttien ronden gereden. Vlak daarna keert de Nederlander terug naar de pits, nadat hij schade opgelopen lijkt te hebben bij het wijd gaan over een kerbstone.

Op de baan zien we nog een akkefietje tussen Danill Kvyat (AlphaTauri) en Romain Grosjean (Haas), die elkaar weinig ruimte gunnen, ondanks dat er slechts een paar auto’s rondgaan. Net na half elf valt dan de Ferrari van Sebastian Vettel in bocht twaalf stil, hetgeen een rode vlag veroorzaakt. Nadat de groene vlag weer uit gaat, snelt Valtteri Bottas naar P1 met 1:16.863, in zijn 23e ronde.

Om 11.20 uur verschijnt Verstappen weer op het Spaanse asfalt voor een racesimulatie, op harde banden. Die wordt drie kwartier later onderbroken door een kortstondige rode vlag als de Williams van Nicolas Latifi stilvalt aan het einde van het rechte stuk. Vlak voor half één komt Max binnen voor een pitstop, waarbij hij naar de gele C2-banden wisselt.

Ondertussen is Bottas er eens goed voor gaan zitten en heeft de Mercedes-coureur op de zachtste compound de snelste tijd verbeterd naar 1:15.732. Max blijft ondertussen gestaag rondgaan met rondetijden die bijzonder constant zijn. Als de ochtend erop zit, heeft Verstappen er ook een raceafstand opzitten en vlagt het team hem virtueel af.

Uitslag vrijdagochtend 21 februari, Barcelona: