scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max op FIA Prize Giving gala in Parijs: 'Het was een erg constant seizoen'

Gepubliceerd op 06 december 2019 door Julien Lemmen

Max Verstappen mocht vanavond bij het FIA Prize Giving gala in Parijs zijn prijs in ontvangst nemen voor de derde plaats in het Formule 1-wereldkampioenschap 2019. Als kers op de taart ontving Max ook de award voor de beste inhaalactie van het jaar, voor zijn spectaculaire gevecht met Charles Leclerc op Silverstone, waar de Nederlander als winnaar uit de strijd kwam.

Voorafgaand aan het gala gaf Max een interview aan de verzamelde pers, waarbij hij terugblikte op het afgelopen seizoen. Op de vraag of hij gegroeid is als rijder, laat Verstappen weten: “Ik denk dat het in het algemeen een erg constant seizoen was en we hadden opnieuw goede resultaten. Het begin van het seizoen was lastig. We konden niet om de overwinning meedoen, dus het draaide er om zo consistent mogelijk te zijn. Maar voor mij is dat een natuurlijk proces, aangezien ik meer en meer ervaring krijg. Dat helpt je om constantere prestaties neer te zetten.”

Het seizoen van Max keerde om in Oostenrijk, waar hij magistraal naar de overwinning reed. Deze zege ziet Verstappen dan ook als zijn mooiste van het jaar: “Gezien alle omstandigheden was Oostenrijk de beste overwinning. Het is een thuisrace voor het team, het was de eerste overwinning voor Honda in het V6-tijdperk en met zoveel Nederlandse fans op de tribune was het nog iets specialer, vergeleken met de andere overwinningen.”

Max vervolgt: “We hadden daarvoor wat lastige races en we waren niet competitief genoeg. Maar in Oostenrijk brachten we wat updates op de auto en die leken veel beter te werken. Daarnaast maakten we de juiste compromissen met de auto voor de race en de auto kwam tijdens de race opeens tot leven. Het was evengoed erg onverwacht. Voor het team was het een motivatieboost en in het bijzonder voor Honda na al hun moeilijke jaren sinds hun terugkeer in de Formule 1. Er zat dus ook wat opluchting in de overwinning.”

Dit jaar was Max voor het eerst de meest ervaren man bij Aston Martin Red Bull Racing. Een uitdaging was het leiderschap bij het team echter niet voor de Limburger: “Voor mij maakt het geen verschil. De feedback die ik gaf, klopte en ik veranderde mijn werkwijze niet. Het is mooi dat iedereen naar je luistert. Vanaf het begin is het meer gefocust op één auto en ik kon echt mijn ideeën delen. Daarvoor kwam het altijd van twee kanten, dus dat was een positieve zaak.”

Over zijn gevecht met Leclerc tijdens de Britse Grand Prix zegt Verstappen: “Er gebeurde veel en het was erg cool. We gingen een beetje buiten de baan en we raakten elkaars wielen, wat normaal niet vaak gebeurt in de Formule 1. Ik houd ervan en als je als winnaar uit de strijd komt, is het meer bevredigend dan dat je het gevecht verliest. Vanaf onze karting-periode hebben we al gevechten gehad met elkaar en ik ben er zeker van dat dit de komende jaren nog vaker zal gebeuren. Ik denk dat het ook goed is voor de Formule 1.”

Tenslotte is Max vol goed hoop dat het team volgend jaar vanaf de start van het seizoen voor de overwinning mee kan doen: “We hopen dat we volgend jaar competitiever kunnen zijn. We weten dat we vanaf de start van het seizoen erbij moeten zitten, om voor de titel te kunnen vechten. Daar stoppen we dus al onze energie in. Het zal niet makkelijk worden, de competitie is sterk, maar ik denk dat het team in het verleden heeft laten zien dat ze het kunnen. We gaan ervoor en zullen er alles voor doen wat we kunnen.”