scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

FIA maakt reglementen voor 2021 bekend

Gepubliceerd op 31 oktober 2019 door Julien Lemmen

Het FIA World Motor Sport Council heeft vandaag de reglementen voor 2021 gepresenteerd. In Austin maakten F1 CEO Chase Carey, sportief directeur van de Formule 1 Ross Brawn, de FIA head of single-seater technical matter Nikolas Tombazis en (via een videoverbinding) Jean Todt de veelbesproken plannen voor 2021 bekend.

Het speerpunt is het versimpelen van de aerodynamica. Met groundeffect zal vanaf 2021 meer downforce onder de vloer van de auto opgewekt worden. Hierdoor verliezen de auto’s minder downforce als ze achter een andere auto rijden dan nu het geval is. Waar het downforceverlies achter een andere auto op dit moment nog 45 procent is, bedraagt dit in 2021 nog slechts tien procent. Daarnaast worden meer onderdelen gestandaardiseerd, en worden de aerodynamische vrijheden beperkter. Ook zullen de bargeboards verdwijnen, de auto’s zullen simpelere voorvleugels hebben en grotere achtervleugels.

Het gewicht van de auto’s zal met ongeveer 25 kilo toenemen door de grotere 18 inch wielen en een zwaardere motor. Ook bepaalde veiligheidsonderdelen in de zijkant van de auto zullen enkele extra kilo’s met zich meebrengen. Door al deze veranderingen verwacht de FIA dat de auto’s zo’n drie seconden langzamer zullen zijn.

Op financieel vlak vindt er ook een grote verandering plaats. Om de financiële verschillen tussen de Formule 1-teams in te perken, zal er vanaf 2021 een budgetplafond van 175 miljoen dollar ingevoerd worden op basis van 21 races. In dit bedrag worden de salarissen van de coureurs, de top drie best verdienende teamleden en de marketingkosten niet meegeteld.

Om nog meer kosten te besparen wordt het gebruik van de windtunnel en motordyno’s verder beperkt. Ook het ontwerp van de versnellingsbakken wordt in grote lijnen vastgelegd voor vijf jaar. Tijdens deze periode krijgt ieder team één kans om een compleet nieuwe versnellingsbak te ontwerpen.

Tevens worden er aan de raceweekenden kleine wijzigingen doorgevoerd. De persconferentie wordt van de donderdag naar de vrijdag verplaatst. Vanaf de derde vrije training moeten de auto’s in parc fermé-conditie rijden. De auto die op vrijdag bij de scrutineering gekeurd wordt, is de auto waarmee men de race aanvangt. Er mogen na de vrijdag dus geen nieuwe onderdelen ingevlogen worden om op zaterdag op de auto te zetten. Tenslotte zijn alle teams verplicht om tijdens minimaal twee vrije trainingen per jaar een coureur in hun auto te zetten met minder dan twee Grands Prix achter zijn naam.

Prijsvraag GP USA: win het grijze Max Verstappen vest met capuchon!