Max op P2 na eerste dag in Mexico: 'Ferrari is te snel'

Gepubliceerd op 25 oktober 2019 door Johan Peeters

Max Verstappen heeft de eerste dag, in aanloop naar de Grand Prix van Mexico, als tweede afgesloten. Op het hooggelegen Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico-Stad was het Sebastian Vettel die de snelste tijd reed. Teamgenoot Charles Leclerc werd derde. Max’ teamgenoot bij Red Bull Alex Albon crashte met de tweede Red Bull en eindigde de sessie als laatste.

“Ferrari is te snel”, laat Max na de sessie weten. “De rest zit wel een beetje op hetzelfde niveau, maar Ferrari is mijlenver vooruit. Maar dat is hoe het is op dit moment. We kunnen de tijd die we verliezen op de rechte stukken niet terughalen in de bochten. We moeten ons meer op de race focussen en zien dat we de banden onder controle houden, dan kan het nog steeds een goede race worden.”

Onder een bewolkte hemel en bij een temperatuur van 20 graden gaat de tweede vrije training om 14.00 uur plaatselijke tijd van start. Beide Alfa Romeo’s bijten het spits af en verschijnen als eerste op de baan. Na een minuut of acht gaat ook Max, met een setje medium banden, de baan op. De coureur van Aston Martin Red Bull Racing opent zijn sessie met een tweede tijd achter de Ferrari van Sebastian Vettel.

Na een dik kwartier is er een code rood. Albon verliest in bocht 7 de controle over zijn RB15 en klapt in de muur waardoor de sessie tijdelijk stil komt te liggen. De marshalls hebben nogal wat tijd nodig om de Red Bull weg te takelen en met iets meer dan een uur op de klok wordt de baan weer vrijgegeven. Hamilton gaat voorop met achter hem onder andere de Renaults en McLarens. Even later is ook Max weer op de baan te vinden. Er is een kans op enkele buien vandaar dat het meteen druk is op de baan. Max weet een plekje te winnen na een snel rondje met een paarse tweede sector.

Dat Ferrari dit weekend favoriet is bewijzen Leclerc en Vettel door de concurrentie op meer dan een seconde te rijden. Max laat dit echter niet op zich zitten en laat zien dat er ook met hem rekening gehouden dient te worden. Op een nieuw setje zachte banden wurmt de Nederlander zich tussen de Ferrari’s naar P2. De Mercedessen lijken de boot in eerste instantie een beetje te missen. Zij kunnen in deze sessie tot nu toe nog geen vuist maken tegen de Ferrari’s en de Red Bull van Max.

Met nog een half uur te gaan begint Max na een proefstart aan een long run op de zachte banden. Ook de rest van het veld is bezig met long runs getuige het feit dat er nergens tijdsverbeteringen genoteerd worden. Max keert na dertien ronden terug naar de pits en keert na een bandenwissel weer terug op de baan om zijn racesimulatie te vervolgen. Na zijn stop rijdt de Nederlander op de mediums.

In de slotfase wordt het nog even druk op de baan. Alleen Albon en Nico Hülkenberg staan nog binnen. We zien we geen tijdsverbeteringen meer en daarmee komt er een einde aan de tweede vrije training.

Prijsvraag GP Mexico: win een oranje Max Verstappen t-shirt met oranje Max Verstappen driver cap (curved)!