Max: 'Vertrouwen dat we de komende wedstrijden iets moois kunnen laten zien'

Gepubliceerd op 23 september 2019 door Julien Lemmen

Max Verstappen scoorde zondag in straten van Singapore met een derde plaats, zijn zesde podium van het seizoen. Via een Skype-gesprek voor het programma Peptalk op Ziggo Sport blikte de Nederlander vanavond terug op de race en kijkt hij hoopgevend uit naar de rest van het seizoen.

Er wordt Max gevraagd of hij meer had verwacht van het weekend in Singapore. “Je moet altijd naar de omstandigheden kijken”, steekt Max van wal. “We kwamen om te winnen dus dan is de derde plek natuurlijk niet optimaal. Je zag het vrijdag al een beetje aan komen dat we niet echt de volle snelheid hadden. In de kwalificatie kwamen we ook tekort, dus dan weet je dat je in de race niet kunt inhalen. Het is balen natuurlijk en jammer. Maar je kan er niet veel meer van maken.”

Verstappen bespreekt het verloop van zijn race: “De start was redelijk goed. We hebben geen plek verloren in ieder geval. Vervolgens moet je proberen te volgen en uit de vuile lucht te blijven. We hadden de snelheid niet, dus dan kan je niet aanvallen en kun je alleen maar volgen.”

De race werd onderbroken door drie safetycar-perioden. Dit zorgde er volgens Max voor dat de toch al zware race, nog zwaarder werd. “Het is best wel een lange wedstrijd, de zwaarste van het seizoen, legt Max uit. “De banden koelen enorm af en je hebt heel weinig grip. Je moet proberen je banden op te warmen, maar dat is eigenlijk zwaarder dan gewoon je rondjes rijden. De auto breekt ook heel makkelijk uit. Je hebt veel vermogen, koude banden en veel wielspin. Je moet goed bij de les zijn. Ook ben je de hele tijd aan het sturen, dus dan voel je dat wel.”

In de slotfase hijgde Lewis Hamilton nog in de nek van Verstappen. Toch slaagde Max erin om de Brit van het lijf te houden. “Hij was eigenlijk gewoon sneller”, zegt Max daarover. “Wij zijn met een goede strategie ervoor gekomen, dus dat kwam goed uit. Mijn banden waren aan het eind een beetje op. Lewis had acht ronden nieuwere banden dus dat merk je wel aan het eind van zo’n wedstrijd. Ik had heel weinig tractie. Maar ik was goed aan het verdedigen met mijn batterijen, dus hij had niet echt een kans.”

Tegelijkertijd met Verstappen, kwam ook Sebastian Vettel naar de pits. Dit gaf de Duitser uiteindelijk de overwinning. Als Vettel niet tegelijk was gestopt, had het resultaat er volgens Verstappen anders uit kunnen zien: “Ik kreeg problemen met mijn banden en ik zei ‘we moeten naar binnen’, dus we gingen naar binnen. Ferrari had er volgens mij ook al van gehoord, dus hebben ze Vettel ook meteen naar binnen gehaald. Daardoor heeft hij de undercut gedaan op Charles Leclerc. Anders had ik misschien wel tussen hen beiden ingezeten of ook voor Leclerc. Ze hadden geen andere keuze om een één-twee veilig te stellen.”

Gevraagd naar wat er verbeterd moet worden aan de RB15, antwoordt Max: “Vóór deze wedstrijd zijn we altijd wel competitief geweest, natuurlijk niet altijd voor de winst, maar dat ligt niet altijd aan de auto. Hier in Singapore kwamen we duidelijk tekort, dus we moeten goed analyseren waar dat aan lag. Er zijn meerdere dingen die we beter kunnen doen. In de setup hebben we denk ik iets verkeerd gedaan. Ik heb daar wel mijn ideeën over en we moeten nu aan de slag om dat beter voor elkaar te hebben in Sochi. Ik heb er natuurlijk wel nog al het vertrouwen dat we in de komende wedstrijden iets moois kunnen laten zien.”