Max vanuit Spa-Francorchamps: 'Voor mij geen verrasing hoe ik nu presteer'

Gepubliceerd op 29 augustus 2019 door Niels Hendrix

Getooid met zijn nieuwe oranje driver cap, een speciale editie voor de Belgische Grand Prix, is Max Verstappen te gast bij de FIA persconferentie voorafgaand aan het weekend. Het andere ‘nieuwtje’ is natuurlijk de wisseling van teamgenoot, waar Max nu Alexander Albon in de Aston Martin Red Bull Racing pitbox naast hem heeft staan.

“Ik heb in 2016 zelf in zo’n situatie gezeten, waarbij ik gedurende het seizoen naar Red Bull promoveerde. De tijd zal het leren hoe het zal gaan voor Alex. Hij is een fijne kerel en ik ken hem al jaren. In 2010 raceten we op de karts al tegen elkaar. Hij is snel. Hij heeft er zin in en dat is alleen maar goed.”

Gevraagd naar zijn verwachtingen voor de race op Spa-Francorchamps, antwoordt Max: “Het zal hier iets moeilijker voor ons worden vanwege de lange rechte stukken. Maar van de andere kant waren wij ook competitief op Silverstone. Het is in ieder geval zaak om een goede balans in de auto te vinden. De eerste en derde sector zijn bijna helemaal vol gas, terwijl er in sector twee veel bochten zijn. Daar moet je het juiste compromis in je afstelling in vinden.”

En hoe schat je de kansen in voor de rest van de tweede helft van het jaar? “Ik doe mijn best alles eruit te halen wat erin zit. Het zal ook van het circuit afhangen, waar we het meest competitief zullen zijn. Maar hier op Spa en vooral in Monza zal het lastiger worden voor ons. Daarna zijn er meer kansen, ook vanwege de upgrades voor de auto die we nog gaan krijgen. Natuurlijk brengt ieder team updates, maar de afgelopen jaren was het ons sterke punt om de auto te blijven ontwikkelen gedurende het seizoen.”

Je hebt een ontzettend goede reeks resultaten neergezet. Vind je zelf dat je op je beste presteert op het moment? “Dat vind ik vrij normaal”, zegt Max. “Je wordt ouder, leert meer en krijgt ervaring. Voor mij is het geen verrassing hoe ik nu presteer, maar een natuurlijk proces van beter te worden. Het zou niet goed zijn als ik op mijn eenentwintigste al achteruit zou gaan”, vult hij met een kwinkslag aan.

Tenslotte, we kunnen er niet omheen: de tienduizenden voornamelijk in oranje gehulde Nederlandse fans. Hoe vind je dat? Max: “zo’n grote fanbase is geweldig om te zien. Voor mij is het een positieve motivatie voor het weekend. Het brengt me geen extra druk, want ik probeer er altijd het beste uit te halen, dus dat is ook dit weekend zo. Hoe meer fans, hoe beter.”

“Ze kunnen flink uit hun dak gaan met oranje fakkels en zo. Ik kwam een keer Kemmel straight op en het kleurde daar letterlijk oranje. Geweldig om te zien en ik ben heel blij en dankbaar om zoveel fans te hebben. Hopelijk worden dat er de komende jaren alleen maar meer. Het tovert een grote glimlach op m’n gezicht. Hier in België heb ik weer een eigen tribune en het is geweldig bijzonder om daar zoveel enthousiasme en gekte te zien, nog voordat de race al begint, is het daar al feest.”

Prijsvraag Belgische GP: win een gesigneerde oranje Max Verstappen driver cap!