Max vanuit Hongarije: 'Komen dichter in de buurt'

Gepubliceerd op 01 augustus 2019 door Niels Hendrix

Slechts een week na de Duitse Grand Prix strijkt het Formule 1-circus neer in Hongarije voor de laatste wedstrijd voor de zomerstop. Max Verstappen, winnaar van de knotsgekke regenrace in Hockenheim, blikt tegenover o.a. Verstappen.nl nogmaals kort terug op de wedstrijd in Duitsland: “Het was hectisch, maar ik was natuurlijk erg blij om er te winnen.” De pitcrew van Aston Martin Red Bull Racing wist zelfs hun eigen pistoprecord aan te scherpen naar 1,88 seconden. Hoe brleefde Max dit? “Tijdens de pitstop zelf leek het in eerste instantie niet een record, omdat het zo hectisch was met de vele bandenwissels. Ik was ook met veel meer bezig dan tijdens een normale race. Natuurlijk ging alles super snel en toen ik die pistop terugzag, was dat erg indrukwekkend.”

Is de Red Bull ook hier in Hongarije weer competitief? “Dat hoop ik”, vertelt Max. "We hebben echter geen garanties, want we moeten eerst een goede afstelling van de auto vinden. Maar we gaan zeker ons best doen. Eerst maar eens de baan op en aan de auto werken om een goede balans te vinden. Daarna zien we wel of het goed genoeg is. Ik ga in ieder geval mijn best doen om er zo dichtbij mogelijk te zitten.”

De RB15 van de Nederlander doet het de laatste tijd ook steeds beter in de kwalificatie. Desondanks blijft Mercedes nog de maatstaf, mede door hun krachtbron: “Zij hebben ook een erg goede auto, met nog steeds de dominante motor. Met de auto’s die we nu hebben ga je steeds sneller door de bochten, waardoor je ze makkelijker vol gas kunt nemen. Daar heb je motorvermogen voor nodig en we moeten op dat gebied nog wat verbeteren.”

Max heeft dit jaar al twee keer de hoogste trede van het podium mogen beklimmen. Iets wat, gekeken naar de prestaties van Mercedes in het begin van het seizoen, niet direct mogelijk leek. In hoeverre is de Limburger verrast door de goede prestaties van de Red Bull? “Ik heb geen speciale verwachtingen voor een seizoen en denk nooit aan bepaalde scenario’s, maar ik probeer altijd mijn best te doen, elk raceweekend opnieuw. Ik droom dus niet van mogelijke overwinningen of podiums. Ik probeer zo weinig mogelijk fouten te maken en zoveel mogelijk punten te verzamelen. Aan het eind van het weekend en het seizoen zien we wel hoe het gegaan is. Tot op heden hebben we goed gepresteerd.”

Verstappen blijft dan ook nuchter over eventuele kampioenschapskansen: “Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik niet geïnteresseerd ben in de tweede, derde of vierde plek in het kampioenschap. Daarin zie ik geen verschil. Ik kijk altijd naar degene die eerste staat en Lewis Hamilton staat nog steeds meer dan zestig punten voor mij. Op dit moment is Mercedes het dominante team en denk ik niet aan het kampioenschap.”

“We moeten ons nog verbeteren en het gat verder dichten, vooral in de kwalificatie. We komen dichter in de buurt, maar nog niet genoeg. Zodra we er in de kwalificatie bij zitten, kunnen de races er al heel anders uitzien, omdat we als team op het strategisch gebied erg sterk zijn. De pitstops gaan ons ook goed af, dus als je dan wat verder vooraan start, kan dat al een groot verschil maken.”

Max sluit af met een positieve terugblik op de eerste helft van het seizoen: “Daar ben ik ben erg blij mee. We hebben veel progressie geboekt en het team zit overal bovenop. Zij nemen de juiste beslissingen, zijn strategisch heel sterk, heel goed in pitstops en goed georganiseerd. Dus ik ben erg blij met het hele team.”

Prijsvraag GP Hongarije: win een oranje RBR 33 t-shirt en Verstappen strandlaken!