Max vanuit Spielberg: 'Veel geluk nodig om hier te winnen'

Gepubliceerd op 27 juni 2019 door Niels Hendrix

Max Verstappen was een van de genodigde Formule 1-coureurs om aan te schuiven bij de FIA persconferentie op de Red Bull Ring. Terugblikkend naar vorig jaar, rijst de vraag hoeveel kans hij ziet om net als in 2018 de Oostenrijkse Grand Prix te winnen. “Niet zoveel”, antwoord Max. “Daar hebben we veel geluk voor nodig.”

Er zullen weer veel, zelfs tienduizenden, Nederlanders aanwezig zijn in Spielberg.
Max: “Er zal rondom het circuit veel oranje zijn, dat is super om te zien. Dat zorgt tijdens het rijden voor een glimlach op mijn gezicht. Hopelijk kan ik al mijn fans zondag een mooi resultaat bezorgen.”

Max, je bent in acht races nu vijf keer als vierde gefinisht. Begint dat niet frustrerend te worden?
Max: “Dat zou ik niet frustrerend willen noemen. Het is niet dat ik er ver vanaf zit. We moeten hard blijven pushen om betere prestaties uit onze auto en motor te halen. We komen op beide vlakken te kort. Mijn doel is natuurlijk niet om vierde te worden, ik wil races winnen. Dus in die zin is P4 niet fijn, maar dat is wat het is op dit moment. Ik probeer er beste uit te halen.”

Hoe goed is de RB15 in vergelijking met de concurrentie dan?
Max: “Tijdens de vorige race op Paul Ricard kwamen we topsnelheid te kort, maar er waren ook een paar bochten waar we in vergelijking met Mercedes bochtensnelheid misten. In vergelijking met Ferrari komen we te kort op het rechte stuk, maar zijn we competitiever in de bochten. We moeten op beide vlakken werken, om terug te keren naar het podium.”

Hoe geduldig ben je nog?
Max: “Eerlijk gezegd vind ik het ’t belangrijkst om te bekijken wat het team de komende tijd aan updates meebrengt. Ik maak me niet druk over volgend jaar of daarna. Ik richt me op dit project, omdat daar veel potentieel in zit en we pas net begonnen zijn. Maar ik wil natuurlijk niet tot m’n 35e op een vierde plek blijven rijden.”

Er wordt veel over de stewards gesproken. Wat vind je van het idee om voormalig Formule 1-coureurs als stewards aan te stellen, al dan niet permanent?
Max: “Ik denk niet dat het goed is om elke race dezelfde stewards te hebben. Als je elkaar dan niet licht, is de lol snel over. Het wisselen van stewards is niet zo slecht. Het probleem zit hem in de reglementen: de stewards kunnen geen andere straf geven dan in de reglementen staat aangegeven. Als er dan voormalig Formule 1-coureurs bij zitten, moeten ook zij diezelfde straffen geven, dus ik denk niet dat dat veel verschil maakt.”

De race is Frankrijk was behoorlijk tam en dat lijkt ook de tendens voor dit seizoen. Is de Formule 1 te saai?
Max: “Het is mooi om ronderecords te rijden, maar het zou geweldig zijn als we elkaar dichter zouden kunnen volgen, ook al gaan we een paar seconden per ronde langzamer. Maar dat is niet het enige, ook de banden zijn een punt. Als je te dicht achter iemand zit, raken die over verhit en kan dat je race verpesten. Dus je zou een andere manier van downforce op de auto moeten zien te creëren en Pirelli helpen om betere banden te ontwikkelen. Tenslotte denk ik dat het vermogensverschil tussen de power units te groot is. Dat zouden we moeten verkleinen door de motoren minder complex te maken.”

Prijsvraag GP Oostenrijk: win 1:43 schaalmodel van Max z'n overwinning in 2018!