Interview met Max: 'We worden elke race sterker'

Gepubliceerd op 05 juni 2019 door Niels Hendrix

Met de race in Montreal in het vooruitzicht is er een derde van het Formule 1-seizoen verreden. Max Verstappen blikt terug op de twee podiumfinishes en vier vierde plaatsen die hij behaald heeft. Is dat voldoende voor het Nederlandse talent? “Het is altijd mooi om op het podium te finishen,” zegt hij, “maar als team willen we meer.”

Max, we zitten op bijna een derde van het seizoen. Hoe beoordeel je dat tot dusverre?
“Ik denk dat het aardig goed gaat. We hebben onze resultaten tot nu toe gemaximaliseerd, dus we mogen niet klagen. Natuurlijk wil je altijd winnen en we bevinden ons nog niet in een winnende positie, maar we pushen erg hard om daar snel te komen. Het team staat derde in het kampioenschap en we maximaliseren ons potentieel, dat is altijd positief. Want meestal is er wel iets dat mis gaat, het is nooit gemakkelijk om alles juist te doen, dus ik denk dat we het prima doen.”

In Australië waren er geen torenhoge verwachtingen, dus je derde plek was een fantastisch resultaat voor het team en Honda. Wat vond je van dat weekend?
“Het was over het algemeen een goed weekend. Natuurlijk was het belangrijk en mooi om op het podium te staan en het eerste podium voor Honda in het V6-tijdperk te scoren. Ik was erg tevreden over dat weekend.”

Was je van meet af aan tevreden met de auto of heeft zich dat ontwikkeld?
“Ja, eerlijk gezegd voelde ik me direct op mijn gemak in de auto, dus dat was geen probleem.”

Je behaalde je tweede podium in Spanje, waar je voor Ferrari finishte. Bemoedigde dat je voor de gevechten die daarop volgden?
“Dat weekend verliep over het algemeen erg goed. We kwalificeerden ons als vierde, maar Mercedes was gewoon erg sterk. We vochten met Ferrari en ik denk dat in het begin van het seizoen, en zeker na de wintertests, zij het te kloppen team waren. Dus we maken zeker stappen in de juiste richting. Het is altijd fijn op het podium te eindigen en ik was blij met de derde plek, maar als team willen we meer.”

Heeft die trend doorgezet? Weet je ieder weekend iets meer uit de auto te persen?
“Ik denk dat we elk raceweekend sterker worden en we blijven onderdelen op de auto zetten die ‘m sneller maken. Maar zoals je kunt zien, is de concurrentie hevig en blijft die ook hard pushen, dus we moeten er gewoon voor zorgen dat we een iets betere job blijven doen dan dat zij doen.”

Je staat bekend als coureur met een grote drang om te willen winnen. Waar komt die passie voor overwinningen vandaan?
“Eerlijk gezegd denk ik dat iedereen wil winnen. Maar ja, ik zal altijd mijn uiterste best doen. Van jongs af aan heeft mijn vader me altijd geleerd dat je hard moet blijven werken, zowel op de baan als ernaast. Je moet altijd je auto en jezelf blijven verbeteren. Je moet alles om je heen aangrijpen om een betere afstelling te vinden of een manier te vinden om meer comfortabel in de auto te zitten. Mijn vader drukte me altijd op het hart dat te doen om extra performance te vinden.”

Heb je nog steeds zo’n soort relatie met hem, dat je na een raceweekend alles met hem doorneemt?
“Hij is meer op de achtergrond nu, maar ja, ik bel hem elke dag en we hebben het per sessie over de afstelling en dat soort zaken. Dat betekent niet per se dat hij zegt wat juist of verkeerd is. Het is meer om hem feedback en updates te geven, zodat hij weet wat er speelt.”

Je mag je gelukkig prijzen met een klankbord dat zo dicht bij je staat en Formule 1-ervaring heeft. Dat moet fijn zijn?
“Absoluut. Het helpt altijd enorm om een vader te hebben die begrijpt waarmee je bezig bent en die het zelf ervaren heeft. Ik geniet er altijd van om die zaken met hem te delen.”

Het helpt om een sterk team om je heen te hebben. Hoe bevalt de samenwerking met Pierre Gasly?
“Dat gaat allemaal prima. Ik ken Pierre al heel lang en onze samenwerking verloopt heel goed. We hebben ook veel lol samen, hij is gewoon een aardige kerel. De sfeer in het team is super en iedereen is blij, dus we blijven pushen om betere resultaten te behalen.”

Merk je dat de samenwerking met Honda steeds beter gaat?
“De relatie met Honda is ook heel goed. De communicatie is prima en dat is altijd cruciaal om vanuit beide kanten te kunnen verbeteren. Op dit moment ben ik gewoon erg blij met hoe alles loopt. Wij zijn winnaars en bij Honda zijn ze net zo, dus we werken er allemaal hard voor om samen nog succesvoller te worden.”

Wat zijn je verwachtingen voor de rest van het seizoen?
“Dat is lastig te voorspellen. We weten dat we ons moeten verbeteren, maar het kan van circuit tot circuit verschillen. Er zijn banen waar je van nature competitiever bent dan op andere.”

“Vanuit mijn ervaring is het ’t beste om het af te wachten en niet teveel doelen te stellen. Gewoon hard werken en ieder raceweekend beschouwen als een mogelijkheid om te winnen. Dan zien we aan het eind van het seizoen wel hoe het gegaan is.”

Zijn er nog races waar je in het bijzonder naar uitkijkt?
“Ik kijk uit naar de meeste races. Spa-Francorchamps is mijn favoriete baan, dus daar kijk ik altijd naar uit. In het verleden heb ik veel succes gehad op Mexico en je kijkt altijd uit naar circuits waar je weet dat je meer kans hebt om goed te scoren.”

Prijsvraag GP Canada: win een Red Bull Racing teamline t-shirt!