scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Niki Lauda (70) overleden

Gepubliceerd op 21 mei 2019 door Julien Lemmen

Niki Lauda is afgelopen nacht op 70-jarige leeftijd overleden. De drievoudig Formule 1-wereldkampioen kampte sinds vorig jaar met ernstige gezondheidsproblemen en moest onder meer een longtransplantatie ondergaan.

Lauda veroverde de wereldtitel in 1975, 1977 en 1984 en won in totaal 25 Grands Prix. Zijn laatste overwinning boekte hij in 1985, de laatste editie van de Grand Prix van Nederland in Zandvoort. Voor het grote publiek is Lauda vooral bekend vanwege zijn angstaanjagende ongeval op de Nürburgring in 1976. De Oostenrijker ontsnapte ternauwernood aan de dood nadat zijn Ferrari bij de crash in brand vloog. Lauda verrichtte een heldendaad door slechts zes weken later, met forse brandwonden, weer deel te nemen aan de Grand Prix van Italië. Hij liep de titel dat jaar met één punt mis.

Nadat zijn Formule 1-carrière in 1985 ten einde kwam, keerde Lauda terug in de paddock als adviseur van Ferrari en teambaas van Jaguar. Tevens was hij analist bij het Duitse RTL. De laatste jaren was Lauda actief als adviseur van Mercedes.