Max: 'We moeten realistisch zijn'

Gepubliceerd op 29 april 2019 door Niels Hendrix

In Azerbeidzjan finishte Max Verstappen als vierde, voor de derde keer op rij. Via een Skype-gesprek in het programma Peptalk van Ziggo Sport blikt Max terug op zijn optreden in de straten van Baku: “We hebben weer het maximale eruit gehaald. Ik mag niet klagen. Ik probeer altijd het beste eruit te halen en op dit moment is dat niet de eerste plek. Natuurlijk wil ik daar voor gaan, maar je moet realistisch zijn.”

Bij de start van de race moest Max de Racing Point van Sergio Perez langszij laten gaan. De Aston Martin Red Bull Racing-coureur legt uit: “Mijn start was redelijk okay. Ik kon alleen niet laat de bocht inremmen, omdat Sebastian Vettel voor me zat. Perez kwam buitenom en daar kun je dan weinig tegen doen.” Max weet de Mexicaan echter al snel weer te verschalken met een fraaie inhaalactie. “Ik denk dat ik er in totaal drie seconden verloren heb.”

“Wij gingen iets te lang door op onze eerste set banden, daar verloor ik ook wat tijd. Achteraf is dat makkelijk praten, maar op dat moment dachten we dat het de juiste keuze was. Op de medium band waren we daarna wel snel. Daar had ik ook een goed gevoel op, tot de virtual safety car kwam”, vertelt Max, die inderdaad een ijzersterke stint reed.

Toen teamgenoot Pierre Gasly met nog twaalf ronden te gaan met een probleem met zijn aandrijfas uitviel en de virtual safety car ingezet werd, kreeg Max de opdracht de auto naar de finish te brengen. “Het probleem had niets met de power unit te maken, maar was de verantwoordelijkheid van het team. Ik moest de laatste ronden wel van de kerbstones weg blijven, maar dat was alles. Na de virtual safety car had ik teveel temperatuur verloren in mijn banden en geen grip meer. Omdat je dan langzamer rijdt, daalt de temperatuur in je banden. Wij kregen die niet snel genoeg weer omhoog. Dat hadden we vorig jaar ook in Baku.”

Honda had een nieuwe specificatie van de power unit meegenomen naar Azerbeidzjan. Max: “De motor was beter tijdens de race.” Tijdens de volgende race, over twee weken in Barcelona, komt Red Bull Racing met upgrades voor de RB15. “Alle teams gaan updates meenemen naar Spanje. Hopelijk brengen die van ons iets meer.”

Voor het zover is, vliegt Max eerst nog naar Budapest, waar hij op woensdag 1 mei bij The Great Run een showrun weggeeft. Een dag later zit hij alweer in de simulator op de fabriek in Milton Keynes, ter voorbereiding op de race in Spanje.