Eerste vrije training in Baku afgelast na incident met losse putdeksel

Gepubliceerd op 26 april 2019 door Johan Peeters

De eerste vrije training in Azerbeidzjan is na een incident met de Williams van George Russell na een kwartier afgelast. Op het stratencircuit in Baku reed de rookie zijn auto kapot op een losgeraakte putdeksel waarna de sessie eerst werd stilgelegd, en even later afgelast.

Voor de start van de sessie is duidelijk geworden dat beide teams van Red Bull Racing met de spec 2 motor van Honda gaan rijden. Met de motor die vanaf het begin van het seizoen in gebruikt wordt, is niets mis, deze blijft gewoon beschikbaar. Het lijkt overigens een volledig droog weekend te worden in Baku. Er wordt vooralsnog geen regen verwacht.

Romain Grosjean verbreekt als eerste de stilte op het stratencircuit in Baku. Lando Norris, Kevin Magnussen en Max volgen zijn voorbeeld al snel. Max heeft een setje zachte banden onder zijn auto en keert na een installatierondje weer terug bij het team van Aston Martin Red Bull Racing. Charles Leclerc laat het niet bij één rondje en zet als eerste een tijd op de klokken. De Monegask opent met een 1:49.134, om even later zijn tijd nog aan te scherpen naar een 1:48.343.

Russell zorgt na een klein kwartier voor een code rood. Een putdeksel komt los, waardoor zijn Williams zwaar beschadigd raakt. Als gevolg daarvan liggen er enorm veel brokstukken op het circuit die nog opgeruimd moeten worden. De wedstrijdleiding meldt een 'significante vertraging' van deze sessie, omdat het putdeksel weer vast gelast moet worden. De beschadigde Williams wordt met een bergingstruck teruggebracht naar de pits. Onderweg wordt er met de kraan op die truck een brug geraakt, waardoor er een hydrauliekleiding knapt. Daardoor moet de Williams met een tweede kraan van de bergingstruck gehaald worden.

Ondertussen meldt de organisatie dat de sessie niet hervat zal worden. Alle putdeksels moeten gecontroleerd worden, en de baan moet worden schoongemaakt. Daarmee komt er een vroegtijdig einde aan FP1.

Prijsvraag GP Azerbeidzjan: win de Red Bull Racing 2019 polo!

Uitslag eerste vrije training van Azerbeidzjan:

poscoureurteamtijdverschilronden
1Charles LeclercLECFerrari1:47.497 5
2Sebastian VettelVETFerrari1:49.598+2.101s4
3Romain GrosjeanGROHaas Ferrari---1
4Lando NorrisNORMcLaren Renault---1
5Max VerstappenVERRed Bull Racing Honda---1
6Kevin MagnussenMAGHaas Ferrari---1
7Carlos SainzSAIMcLaren Renault---1
8Antonio GiovinazziGIOAlfa Romeo Racing Ferrari---1
9Daniil KvyatKVYScuderia Toro Rosso Honda---1
10Robert KubicaKUBWilliams Mercedes---1
11George RussellRUSWilliams Mercedes---3
12Alexander AlbonALBScuderia Toro Rosso Honda---1
13Daniel RicciardoRICRenault---1
14Nico HulkenbergHULRenault---1
15Pierre GaslyGASRed Bull Racing Honda---1
16Kimi RäikkönenRAIAlfa Romeo Racing Ferrari---1
17Sergio PerezPERRacing Point BWT Mercedes---1
18Lance StrollSTRRacing Point BWT Mercedes---1