Horner: “Als Max momentum vasthoudt, is hij kracht om rekening mee te houden”

Gepubliceerd op 18 februari 2019 door Niels Hendrix

Het is druk, heel druk, als Christian Horner maandagmiddag in Barcelona de verzamelde pers te woord staat. De tientallen journalisten verdringen zich in het Red Bull Energy Station om de woorden van de teambaas van Aston Martin Red Bull Racing op te vangen. Verstappen.nl luisterde mee naar wat de Brit te zeggen had.

Wat is het doel van Red Bull Racing deze testdagen? Horner: “Het gaat deze week over kilometers maken en het leren begrijpen van de complexiteit tussen motor en chassis. We willen ervoor zorgen dat beide in harmonie werken. Tot dusverre gaat dat goed. Deze auto’s genereren enorme hoeveelheden data, waaruit we karakteristieken opmaken en de sterke en zwakke punten leren kennen, om daarna onze richting qua ontwikkeling te bepalen.”

Horner vervolgt: “Onze auto is betrouwbaar, Max is blij en werkt hard met zijn engineers.” De rondetijden zeggen volgens hem echter nog helemaal niets. “Je kunt met betrekking tot de rondetijden net zo goed de timing uit zetten, gedurende de eerste paar dagen. Daar zou ik geen titel voor boven een artikel van maken. We werken gewoon ons testprogramma af en tot dusverre zijn we tevreden.”

Een van de meest in het oog springende reglementswijzigingen is de nieuwe voorvleugel. Horner legt uit: “Dat is een grote wijziging in de reglementen en je kunt aan de verschillende oplossingen bij de voorvleugels van de teams zien, dat er verschillende interpretaties gedaan zijn. Dat is spannend. Hoe de voorvleugel invloed heeft op de rest van de auto, beïnvloedt alles wat erna komt. Die wijzigingen hebben dus veel aanpassingen gevergd. Het was een significante evolutie om dat aan te passen.”

Daarnaast werk je nu met Honda als motorenleverancier. Horner: “Honda heeft een goede winter gehad. Ze lopen de achterstand op de kop aanzienlijk in. Je weet natuurlijk niet welke vooruitgang anderen geboekt hebben, maar we zijn erg onder indruk van de aanpak van Honda en de progressie die gemaakt is. Voor ons is Honda een vitaal stuk van de puzzel, om in competitieve positie te kunnen verkeren. Niet alleen voor dit jaar, maar ook voor volgend jaar en mogelijk daarna.”

“Het vermogen is een dominante factor in de Formule 1. Maar de installatie van deze power unit in dit chassis is waarschijnlijk een van de meest soepele die we ooit gehad hebben. De motor is heel netjes geïntegreerd in het chassis, heel mooi. Ons hele engineer team heeft samen met Honda een geweldige job gedaan. Het ziet eruit als een Zwitsers uurwerk in ons chassis.”

Horner roemt ook het voordeel van Honda: “Het is een echt partership in tegensteling tot de klantleverancier die we hadden. We merken nu al de voordelen daarvan. Onze samenwerking is geen snel proces. Hoe wij over elkaars sterke en relatief gezien zwakke punten leren, groeit gedurende de tijd. Ik kan wel zeggen dat we nu voor het eerst in twaalf jaar tijd op onze fabriek vier complete motoren hebben staan.”

Gevraagd naar het nieuwe en jonge rijdersduo dat Red Bull Racing nu heeft, reageert Horner tenslotte: “Ik begin me oud te voelen dit seizoen, want de gezamenlijke leeftijd van onze beide coureurs is nog steeds lager dan de mijne. En ik ben een van de jongere teambazen in de pitlane”, zegt hij met een glimlach. “Leeftijd is uiteindelijk irrelevant. Het gaat erom hoe je houding is. Het niveau van ervaring dat we in tweede helft van vorig jaar bij Max zagen, was een heel erg indrukwekkende vertoning van hem. Als hij dat momentum dit jaar vasthoudt, is hij een fenomenale kracht om rekening mee te houden.”