De historie van Red Bull Racing. Deel 4: De succesjaren

Gepubliceerd op 15 januari 2019 door Julien Lemmen

Max Verstappen heeft in zijn drie seizoenen bij Red Bull Racing, één van de topteams in de Formule 1, al vele successen gevierd. Ontstaan uit Stewart en Jaguar, heeft Red Bull Racing sinds haar entree in de Formule 1 in 2005 vier maal de wereldtitel veroverd en al 59 overwinningen geboekt. Er ging echter heel wat vooraf aan al het succes. In vijf delen blikken wij uitgebreid terug op de historie van het team uit Milton Keynes. In deel vier, de succesjaren.

Na een stroeve start voor het team van Red Bull Racing, waarin het van 2005 tot 2008 slechts drie podiums weet te scoren en niet hoger eindigt dan vijfde in het constructeurskampioenschap, wordt voor 2009 het roer omgegooid. Veteraan David Coulthard neemt afscheid van de Formule 1 en het toptalent Sebastian Vettel, die in 2008 met een Toro Rosso wist te zegevieren op een drijfnat Monza, neemt het stoeltje van de Schot over. De ervaren Mark Webber begint aan zijn derde seizoen bij het team uit Milton Keynes. Door ingrijpende reglementswijzigingen op het gebied van aerodynamica ruikt Red Bull haar kans schoon. Met Adrian Newey heeft het team namelijk een uiterst succesvolle ontwerper in huis en dat werpt zijn vruchten af in 2009.

Tijdens de derde race van het seizoen, op het natte circuit van Shanghai, domineren de beide Red Bulls. Vettel scoort de eerste overwinning voor het Oostenrijkse team en Webber maakt het feestje compleet door als tweede te eindigen. Webber behaalt op de Nürburgring zijn langverwachte eerste Grand Prix-zege. Met een totaal van zes overwinning en zestien podiumplekken is het een uiterst succesvol seizoen voor Red Bull Racing, dat als tweede eindigt bij de constructeurs. Ook Vettel komt net tekort voor het kampioenschap, aangezien Jenson Button in de Brawn GP een domintante seizoensstart meemaakt en niet meer bijgehaald kan worden door de Duitser.

In 2010 wordt de auto nog verder verbeterd en is de Red Bull Racing RB6 op veel circuits niet bij te benen voor de concurrentie. Echter wordt het door technische mankementen en rijdersfouten nog een hels karwei om het kampioenschap binnen te hengelen. In Turkije raken de beide Red Bulls elkaar in leidende positie. Vettel valt uit, terwijl Webber terugvalt naar de derde plek. In Korea krijgt Red Bull opnieuw zware klappen te verduren, als kampioenschapsleider Webber dure punten verspeelt door te crashen en in de slotfase raceleider Vettel zijn auto met motorproblemen langs de kant moet parkeren. Uiteindelijk komt het in Abu Dhabi toch nog goed doordat Vettel wint en Alonso en Webber vast zitten in het verkeer. De Duitser wordt zo de jongste kampioen in de Formule 1-historie, terwijl Red Bull Racing voor het eerst sinds haar bestaan het constructeurskampioenschap naar zich toe trekt.

Red Bull Racing is in 2011 nog dominanter. Vettel eindigt het hele jaar slechts tweemaal niet op het podium, zegeviert elf maal en wordt met overmacht kampioen. Webber scoort slechts één overwinning en wordt derde in het kampioenschap. Wederom wordt Red Bull Racing constructeurskampioen met een straatlengte voorsprong op de concurrentie.

Na twee succesvolle jaren begint 2012 wat stroever. Het seizoen begint zeer onvoorspelbaar met zeven verschillende winnaars in de eerste zeven races. Halverwege het seizoen kijkt Vettel tegen een achterstand van 44 punten aan ten opzichte van kampioenschapsleider Fernando Alonso en ligt hij zelfs tien punten achter teamgenoot Webber. In Azië slaat Vettel echter hard terug door vier races op rij te winnen. Er volgt een spannende finalerace in Brazilië, waar Vettel bij de start in de rondte wordt getikt. Na een inhaalrace komt Vettel als zesde over de streep, wat genoeg blijkt te zijn om zijn derde kampioenschap op rij te vieren. Red Bull Racing pakt eveneens de derde constructeurstitel op rij.

In 2013 domineert Red Bull Racing eens te meer. In de eerste seizoenshelft kan de concurrentie nog enigszins aanhaken bij Vettel, maar vanaf de Grand Prix van België is de Duitser onverslaanbaar. Hij wint de laatste negen races op rij en vestigt daarmee een record. Met dertien overwinningen in één seizoen evenaart hij tevens het record dat Michael Schumacher in 2004 heeft neergezet. Vettel pakt hij zijn vierde achtereenvolgende wereldtitel en komt daarmee op gelijke hoogte met Alain Prost. Webber rijdt zijn laatste seizoen in de Formule 1 en weet geen race te winnen. Bij de constructeurs pakt Red Bull Racing wederom dominant de titel.

Na een aantal uiterst succesvolle jaren staat het team van Red Bull Racing vanaf 2014 een nieuwe uitdaging te wachten. De V8-motoreren worden ingewisseld door complexe V6-turbo krachtbronnen en met Daniel Ricciardo neemt er een nieuwe ‘Ozzy’ plaats langs Sebastian Vettel. Ook maakt in 2014 een zekere Max Verstappen zijn debuut in de Formule 3. Daarover meer in het volgende deel.

Klik hieronder om de eerste drie delen te lezen:

Historie van Red Bull Racing. Deel 1: Stewart Grand Prix
Historie van Red Bull Racing. Deel 2: Het mislukte avontuur van Jaguar
Historie van Red Bull Racing. Deel 3: de stroeve start van RBR