scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

De statistieken van Max Verstappen in 2018

Gepubliceerd op 29 december 2018 door Julien Lemmen

2018 was alweer het vierde jaar van Max Verstappen in de Formule 1. In de 21 Grands Prix die hij dit jaar heeft verreden, zorgde de Nederlander weer voor enkele opmerkelijke statistieken.

Met zijn vierde plaats in het kampioenschap en 249 punten achter zijn naam, was het op papier het beste jaar in de Formule 1 tot dusverre van Max. Ook enkele andere cijfers wijzen dit uit.

Verstappen zegevierde tweemaal, net als in 2017. In Oostenrijk mocht Max dit jaar voor het eerst de hoogste trede van het podium beklimmen. Tevens was hij voor het tweede jaar op rij heer en meester in Mexico.

In 2018 verdubbelde Max zijn totaal aantal podiumklasseringen. Hij stond dit jaar 11 keer op het ereschavot. Net zo vaak als in 2016 en 2017 samen. Met 22 podiums in totaal staat Verstappen nu al in de top vijftig aller tijden en dat op een leeftijd waarbij Michael Schumacher en Lewis Hamilton nog niet eens in de Formule 1 reden. Verstappen stond in de laatste vijf races van het seizoen op het podium. Voor dit seizoen stond Max niet vaker dan tweemaal achtereen op het podium. Wat ook opmerkelijk was, is dat Max dit jaar tweemaal als derde, tweede en eerste achter elkaar is geëindigd, zowel in Canada, Frankrijk en Oostenrijk, als in Japan, Amerika en Mexico.

Het aantal snelste raceronden werd dit jaar ook verdubbeld door de Limburger. In Monaco en in Canada reed Max de snelste ronde van de race, wat zijn totaal op vier brengt.

In de Grand Prix van Italië werd Max voor de derde keer in drie jaar tijd een podium ontnomen door een tijdstraf van vijf seconden Net als vorig jaar in Amerika en in 2016 in Mexico kwam Max als derde over de finish. Ditmaal was echter al voor afloop van de race bekend dat de Nederlander een tijdstraf zou ontvangen, waardoor de Nederlander direct als vijfde werd geklasseerd.

Helaas gaat het record van jongste polesitter ooit definitief aan de neus van Verstappen voorbij. Dit jaar kwalificeerde de Red Bull Racing-coureur zich tweemaal als tweede, net als in vorig jaar in Singapore en Mexico. Vanaf komend seizoen is de Limburger ouder dan Sebastian Vettel toen hij zijn eerste pole pakte op het circuit van Monza in 2008.

Wel heeft Verstappen nog twee seizoenen de tijd om het record van jongste wereldkampioen ooit van de Duitser af te pakken, al heeft hij hierbij geduchte concurrentie van de eveneens 21-jarige Charles Leclerc, die vanaf 2019 voor Ferrari zal rijden.

Verstappen heeft in zijn Formule 1-carrière al 670 punten bijeen gereden. Daarmee staat hij al op de dertiende plaats in de eeuwige ranglijst, al is dit enigszins geflatteerd doordat men sinds 2010 maar liefst 25 punten krijgt voor een overwinning, terwijl er voorheen tien en vóór 1991 zelfs maar negen punten werden uitgedeeld aan de winnaar.

Max reed dit jaar 169 ronden aan de leiding, waarmee hij alleen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton voor zich moet dulden. In de afgelopen twee jaar reed Max in Mexico slechts vier rondjes niet aan de leiding.

In de Grand Prix van Amerika reed Max vanaf de achttiende startplek naar een briljante tweede plaats, maar liefst zestien posities winst, het meest van alle coureurs dit jaar.

Ook in Brazilië werd Max tweede. Een grote teleurstelling aangezien Verstappen aan de leiding lag tot hij door zijn oude rivaal Esteban Ocon van de baan werd gereden toen hij de Fransman op een ronde wilde zetten. De laatste keer dat een leider van de baan werd gereden door een achterblijver, was ook in Brazilië, in 2001, toen Juan Pablo Montoya Jos Verstappen op een rondje wilde zetten. De Colombiaan werd geraakt door de Nederlander in de Arrows waarna beiden uitvielen.

Komend seizoen zal Max, als alles voorspoedig verloopt, zijn 100e Grand Prix gaan rijden in de Verenigde Staten, waarmee hij na zijn vader de tweede Nederlander wordt die 100 maal aan de start van een Formule 1 race is verschenen. Voor vader Jos bleef het uiteindelijk bij 107 starts. Een totaal dat zijn zoon uiteraard ruimschoots hoopt te overtreffen.

Tijdens de 107e en laatste race van Jos Verstappen in 2003 stond ook Kimi Raikkonen op de grid. Met het vertrek van Fernando Alonso is de Fin de enige coureur op de grid die zowel met Jos als met Max Verstappen heeft geracet.

Max is dit seizoen het vaakst van alle coureurs uitgeroepen tot Driver of the Day. Maar liefst zesmaal ontving Max de meeste stemmen van de fans, waarvan vijf keer in de laatste zeven Grands Prix.

Met de overstap naar Honda als motorleverancier begint het team van Aston Martin Red Bull Racing volgend jaar aan een nieuw hoofdstuk. Het wordt voor Max de vierde motorleverancier in zijn Formule 1-carrière, na eerder met Renault, Ferrari en TAG-Heuer motoren te hebben gereden, al was laatstgenoemde in principe natuurlijk gewoon een power unit van Renault. Met Pierre Gasly krijgt Verstappen komend jaar een nieuwe stalgenoot. De Fransman wordt de derde teamgenoot van Verstappen, na Carlos Sainz en Daniel Ricciardo.