Terugblik met Max op 2018: 'Het seizoen begon uitdagend'

Gepubliceerd op 29 november 2018 door Niels Hendrix

Met 249 punten, de vierde plek in het coureurskampioenschap, twee overwinningen en elf podium finishes is het Formule 1-seizoen 2018 tot op heden het meest succesvolle jaar voor Max Verstappen geweest.

Op RedBullRacing.com blikt Max terug op zijn hoogtepunten van het jaar, onthult hij zijn ervaring na drie seizoenen naast Daniel Ricciardo en vertelt hij waarom hij enthousiast is over wat eraan zit te komen in 2019.

Je eindigde het seizoen erg sterk. Heb je er vertrouwen in dat je dat momentum mee kunt nemen naar volgend jaar?
Max: “Ja, ik denk dat dit seizoen uitdagend van start ging, maar daarna begon het absoluut te lopen en scoorden we echt goede resultaten, dus daar ben ik blij mee. Elk jaar ben je grotendeels afhankelijk van je auto, het pakket dat je hebt, en ik ben vol vertrouwen dat ik volgend jaar weer goede resultaten kan behalen. Het is afwachten en we zullen zien hoe goed we in het begin zullen zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat we weer een geweldige auto kunnen bouwen en ik ben erg enthousiast over onze nieuwe samenwerking met Honda.“

 De media suggereerde een paar keer dat je je rijstijl had aangepast of gedurende het jaar je aanpak had veranderd. Wat is je reactie daarop?

Max: “Je moet altijd aan jezelf blijven werken. Je kunt jezelf altijd verbeteren en niemand is perfect. Maar je hebt het daarover met mensen die er voor jou toe doen, die echt dicht bij je staan. Dus natuurlijk heb ik het daar veel met mijn vader over gehad, die mij door en door kent. Het gaat er niet om veel te veranderen, alleen op kleine details waar je kunt verbeteren. Dat is wat je altijd probeert te doen en dat is wat we ook dit jaar gedaan hebben.”

Zit dat achter je successen, met name richting het einde van dit seizoen?
Max: “Ik denk in het algemeen dat ervaring in het leven en racen je vooruit helpt.”

Spanje was een beetje een keerpunt voor je dit seizoen. Zou je het podiumplaats daar als het begin van een nieuwe periode betitelen?
Max: “Spanje was goed, maar daarna hadden we natuurlijk het enigszins teleurstellende raceweekend in Monaco. Maar, ja, in Spanje merkte ik al dat het de goede kant op ging. Zeker na Monaco begonnen we echt te scoren. De eerste zes races waren misschien wat moeilijker dan de rest, maar ik ben eigenlijk blij dat het gebeurd is, want dingen gebeuren altijd met een reden.”

We hebben dit jaar fraaie acties van je gezien op het circuit. Is er een inhaalactie die jouw favoriet is, die eruit springt?
Max: “Ik denk elke uitremactie waar je van erg ver komt. Maar ik vond de race in Brazilië erg gaaf, omdat ik daar twee Ferrari’s en twee Mercedessen op de baan heb ingehaald. Dat was absoluut genieten.”

Was je verbaasd over de prestaties van de auto in Brazilië? Voor de race zei je dat het podium een goed resultaat zou zijn, maar je leek niet voor de winst te kunnen gaan.
Max: “Die race ging over het algemeen veel beter dan verwacht. Het leek alsof anderen veel meer worstelden dan wij, en onze auto was alleen geweldig in de middelste sector met alle bochten. Het was gewoon geweldig om te merken dat je de snelheid had om je door het veld te werken.”

Welke race heeft je de meeste voldoening gegeven? Je won twee maal, maar welke races sprongen er nog meer uit?

Max: “Oostenrijk was natuurlijk een geweldige zege, maar die hele race hadden we de juiste snelheid en hebben we het maximale eruit gehaald. Singapore was ook goed. Ik heb de nodige podiums gescoord, zoals in Frankrijk, wat ook een goed resultaat was en we de juiste racesnelheid hadden. Canada was ook een goede race.”

En wat te denken van USA?
Max: “Die vergeet ik nog! Ja, vanuit het achterveld starten en dan terugkomen tot het podium, om als tweede te finishen en nog te vechten voor de overwinning. Dat voelde lekker.”

Je hebt twee en een half jaar een Australische teamgenoot gehad. Wat heb je van Daniel geleerd, op de baan of ernaast?
Max: “Wat ik erg fijn vind is dat Daniel over het algemeen een erg positief persoon is. Hij heeft altijd een glimlach en er hangt een goede sfeer om hem heen. Dat is beter dan een norse teamgenoot, waar je weinig contact mee hebt. Het is misschien geen les, maar het hebben van een goede sfeer in het team is erg belangrijk. Dus dat probeer ik zeker mee te nemen en ook met Pierre op te bouwen.”

Wat ga je het minste missen aan hem, het zingen of het scheten laten?
Max: “Beide!”

Volgend jaar is Pierre Gasly je nieuwe teamgenoot. Wat is je eerste herinnering aan hem?
Max: “Het was mijn eerste internationale kartseizoen en ik denk voor Pierre het tweede. We raceten het hele jaar tegen elkaar en hadden een paar goede gevechten. Destijds hadden we niet heel veel contact: volgens mij was Pierre zijn Engels niet zo goed en het mijne ook niet. Ik was toen twaalf jaar oud, dus toen was het anders. Gedurende de jaren zijn we met elkaar in contact gebleven. Onze paden kruisten elkaar en hij belandde in het Red Bull programma. Hij is een erg snelle coureur, maar ook een erg aardige kerel en dat is ook belangrijk.”

Vooruitblikkend naar volgend jaar komen er aardig wat veranderingen: nieuwe aerodynamica en een nieuwe motorleverancier. Er wordt veel gezegd en geschreven over het partnership met Honda. Kun je pas na de eerste testdagen je echte verwachtingen uitspreken?
Max: “Absoluut. Het ziet er allemaal erg veelbelovend uit, maar we moeten afwachten tot we volgend jaar in Barcelona de baan op gaan. Dus voor mij is op dit moment het belangrijkste dat ik voorbereid en fit ben om in te stappen als de auto klaar is.”