Jos over Max: 'Hij moet elke wedstrijd risico's nemen om op het podium te komen'

Gepubliceerd op 26 november 2018 door Johan Peeters

Max Verstappen sloot in Abu Dhabi zijn seizoen in stijl af met zijn elfde podiumfinish van het jaar. Tijdens een telefoongesprek in het programma Peptalk van Ziggo Sport blikt vader Jos vanuit Dubai terug op het enerverende seizoen van zijn zoon.

“Ik merk wel aan Max dat hij meer zijn verstand gebruikt tijdens de wedstrijd zelf, en dat hij toch ietsje minder risico’s neemt”, laat Jos weten als hem gevraagd wordt of Max, zoals hij zelf zegt, het hele seizoen hetzelfde is gebleven. Iets waar Jos het niet helemaal mee eens is: “Behalve gisteren, het was een risico maar ik denk dat het gewoon goede acties waren.”

Over het gevecht met Esteban Ocon zegt Jos: “Ik wist wel wat Max ging doen, omdat hij in die bocht in de wedstrijden daarvoor ook altijd heeft ingehaald, alleen snapte ik niet dat het de tweede keer dan weer lukte. Hij moet het doen in een bocht waar niemand het verwacht en dat is eigenlijk wel het probleem waar hij het hele jaar tegenaan keek."

Op de vraag op welke race van Max hij het meest trots is zegt Jos: “Ik vind niet dat dat er één is: Amerika was goed, Rusland was goed, maar Oostenrijk was ook heel belangrijk en goed, Mexico was goed, Brazilië was goed en Abu Dhabi heeft hij het ook best goed gedaan. Maar dan zie je ook dat hij toch heel veel geleerd heeft en dat hij bijna alle wedstrijden supergoed presteert. Behalve in het begin van het seizoen, toen viel het ook echt de verkeerde kant op. Max heeft nog nooit zo goed in zijn vel gezeten en was ongelooflijk goed voorbereid. Hij doet dan een paar acties die net niet lukken zoals hij zou willen, en dan heeft hij meteen de wereldpers over zich heen.”

Met de stelling dat alleen Lewis Hamilton dit jaar beter was, lijkt Jos het maar deels eens te zijn: “Ja, dat klopt, maar hij rijdt natuurlijk wel in een veel snellere auto en dat maakt het wel even een stukje makkelijker als je elke wedstrijd van voren kan vertrekken. De auto is heel goed, maar qua snelheid kwamen we tekort en dan moet hij elke wedstrijd risico’s nemen om op het podium te komen, en dat zie je elke wedstrijd terug. Max moest gisteren verschillende acties doen om op die derde plek te komen en als je dan naar Hamilton kijkt, die rijdt van kop weg en die wint de race en hoeft dat soort risico’s niet te nemen. Dan ben je al snel een betere coureur. Maar hij heeft ook absoluut de betere auto.”