scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max blikt terug op wedstrijd in Interlagos: 'Dacht dat het klaar was'

Gepubliceerd op 12 november 2018 door Bryan van Berlo

Max Verstappen wist gisteren tijdens de Grand Prix van Brazilië een tweede plek in de wacht te slepen. Een prima resultaat, al had er veel meer in gezeten. Verstappen kende een prima openingsfase van de wedstrijd, waarbij hij aan beide Ferrari’s en Valtteri Bottas voorbij ging. Na een lange eerste stint op de supersofts kon de Aston Martin Red Bull Racing-coureur met een vers setje softs weer de baan op. Nadat Max ook aan Lewis Hamilton voorbij was, lag de overwinning in het verschiet. Esteban Ocon gooide echter roet in het eten: de Fransoos wilde zich van een ronde achterstand ontdoen, maar raakte hierbij Verstappen, waardoor de kans op de winst voor de Nederlander was verkeken.

Verstappen blikt in de studio van het programma Peptalk op Ziggo Sport terug op het incident: “Esteban probeerde mij in te halen terwijl hij een ronde achterstand had. Als het nu om de eerste plek ging, kon het als een race incident beschouwd worden. Het is in ieder geval nog niet vaak voorgekomen dat je geraakt wordt door een achterblijver.”

Max zag het incident niet aankomen: “Ik was mijn banden aan het sparen. Toen ik Hamilton had ingehaald, was de race vrijwel gelopen. Je doet vanaf dat moment ook je eigen ding. Opeens zag ik Ocon hard aankomen, dus ik verdedigde de binnenkant. Hij wilde vervolgens buitenlangs gaan, maar je rekent er niet meer op.”

De Nederlander had het ook niet anders aangepakt: “Je verwacht zoiets gewoon niet. Achteraf is het makkelijk praten over wat anders had gekund, maar ik was mijn eigen wedstrijd aan het rijden en niet met een achterblijver aan het racen. Natuurlijk mag je jezelf van een ronde achterstand ontdoen, maar dan zonder risico. Dit was zeker niet zonder risico.”

Verstappen dacht na het incident zelfs even niet meer verder te kunnen: “Mijn vloer was zo ernstig beschadigd dat ik vijftig punten downforce verloor. Dat is enorm. Normaal klagen we al over twee of drie punten. Ik dacht ook dat het klaar was, en heb uiteindelijk alles zoveel mogelijk moeten ‘blokkeren’ om te zorgen dat ik nog grip had, wat verre van ideaal is.”

Desondanks is Max uitermate positief over de snelheid van RB14 tijdens het raceweekend in Brazilië: “De auto was ongelofelijk en beter dan verwacht. Om beide Ferrari’s en Mercedessen op het circuit in te halen, geeft aan dat het super liep. We zijn nog steeds te langzaam op het rechte stuk en dat zie je ook in de kwalificatie, maar we hadden in de tweede sector, waar de meeste bochten lagen, zoveel meer snelheid in de wedstrijd, dat we ook wel enigszins verbaasd waren over hoe goed het ging.”

Na de race doken beelden op van een opstootje tussen Verstappen en Ocon. De Nederlander geeft tekst en uitleg over wat er plaatsvond: “Ik wilde naar hem toegaan en vragen wat er aan de hand was. Het zei vervolgens grijnzend dat hij sneller dan ik was. Weet je wat het is? Ik probeerde natuurlijk zo positief mogelijk te zijn richting mijn monteurs. Het is uiteindelijk toch een verloren overwinning. Je bent wel tweede, maar als je de kans ruikt om te winnen is tweede ook niet goed. Het is dan vervelend als je Ocon na de wedstrijd zo tegenkomt en hij niet eens zijn excuses aanbiedt.”

Desondanks blijft Max nuchter: “Je kan er niks meer aan veranderen. Ik baal het meeste van het feit dat ik niet gewonnen heb, dat doet het meeste pijn.”

Verstappen heeft dit jaar al tien podiumplaatsen weten te bemachtigen, een prima prestatie. Voelt ieder podium hetzelfde? “Dat ligt eraan. Austin voelde echt als een winst, maar Brazilië als een verlies. De emoties kunnen heel anders zijn op een podium.”

Vervolgens wordt er vooruitgeblikt op de volgende en tevens laatste wedstrijd van het seizoen in Abu Dhabi. Ligt de race daar nu ook open? “Als je naar Brazilië kijkt wel, maar ik vind het moeilijk in te schatten. We gaan natuurlijk altijd ons best doen en proberen de auto zo goed mogelijk af te stellen. Dan zien we het tijdens de wedstrijd vanzelf wel.”

Ten slotte wordt Max gevraagd naar volgend jaar en wie zijn grootste concurrent wordt: “Het ligt eraan wie de beste auto heeft, diegene moet je verslaan”, vertelt Verstappen. “Dat is dus afwachten. De afgelopen vijf jaar heeft Mercedes gewonnen, dus ze zijn de favoriet. Hopelijk kunnen we aanhaken.”

Ziggo Sport maakte vandaag bekend ook de komende jaren de Formule 1 uit te zenden. Dit betekent dat de verrichtingen van onder andere Max Verstappen tot en met 2021 via het kanaal te zien blijven.