Häkkinen wint Grote Prijs van Canada.

Gepubliceerd op 13 juni 1999 door John ter Meer

Mika Häkkinen heeft de Grote Prijs van Canada op zijn naam gezet met op een verrassende tweede plek Giancarlo Fisichella. De derde plek was uiteindelijk voor Eddy Irvine. De race was in tegenstelling tot de vorige één groot spektakel voor het publiek. De start werd een herhaling van vorig jaar waarbij wederom Jarno Trulli bij de start in de 1e bocht naast de baan kwam en spinde. Ook dit keer was Jean Alesi het slachtoffer maar ook Rubens Barrichello was slachtoffer en moest na uiteindelijk met schade aan zijn auto de race opgeven.

De race werd gekenmerkt door de vele crashes en neutralisaties waarbij de pacecar tot vier maal toe de baan op kwam. Het muurtje van Canada aan het begin van het rechte stuk voor start en finish werd de scherprechter voor een aantal coureurs. Ricardo Zonta, Damon Hill, en Villeneuve beëindigden hier hun wedstrijd. Ook Michael Schumacher verloor zijn auto vanaf leidende positie in de wedstrijd en crashte in de muur. De vele neutralisaties zorgden ervoor dat team-strategiën herzien moesten worden. David Coulthard kwam niet verder dan de 7e plek en moest dure punten voor zijn team laten liggen. Na een bloedstollend gevecht met Irvine raken beide rijders elkaar en van de baan. Coulthard werd voor zijn actie beloond met een stop en go penalty. Irvine liet zien wat hij waard was en maakte een geslaagde opmars naar het podium.

In de slotfase van de race zette hij ronde na ronde de snelste tijd neer. Ondanks dat Ralf Schumacher vanuit het middenveld moest starten wist hij met zijn vierde plek weer punten te pakken. Ook voor Pedro Diniz en Johnny Herbert werd het een geslaagde Grote Prijs. Beide mannen wisten voor de eerste maal dit seizoen WK punten binnen te slepen. De race leek te eindigen onder een gele vlag nadat Heinz Harald Frentzen in de slotfase hard van de baan was geraakt. Echter voor het opkomen van het rechte stuk reed de pacecar de pit in en werd de race een paar meter voor de finishvlag nog vrijgegeven. Häkkinen neemt met deze winst ook de leiding weer over in de stand om het wereldkampioenschap.

Voor een volledig overzicht met alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.