Jos Verstappen na winst Max: 'Als Max boos is, rijdt hij nog harder'

Gepubliceerd op 29 oktober 2018 door Julien Lemmen

Max Verstappen reed in Mexico op dominante wijze naar zijn vijfde Grand Prix-zege. Voor vader Jos een prestatie om trots op te zijn. Tijdens een Skype-gesprek in het programma Peptalk van Ziggo Sport blikt Jos terug op het succesvolle weekend in Mexico. 

“Het was een goeie”, steekt Jos van wal als hem gevraagd wordt naar de overwinning van Max. Het enige smetje op het weekend was het missen van de pole op slechts 26 duizendsten van een seconde. Na de kwalificatie was Max dan ook zichtbaar teleurgesteld. Een gevoel dat Jos deelde: “Ik was zelf ook niet echt blij. Ik heb hem gesproken voordat hij ging slapen. Ik heb hem een beetje gekalmeerd, maar hij was vooral boos omdat de auto niet helemaal in orde was. Uiteindelijk is een pole position mooi, maar winnen is veel belangrijker.”

Jos wist zijn zoon weer goede moed in te praten voor de race: “Dat heb ik zeker gedaan zondagmorgen. Hij zei dat hij heel slecht geslapen had. Hij was vooral geïrriteerd door het missen van de pole vanwege de auto. Meestal als Max boos is, rijdt hij nog wel een tikje harder. Hij was enorm getergd en wilde maar één ding en dat was het winnen van de wedstrijd."

Daar slaagde Max op zondag in, door met overmacht te zegevieren: “Het hele weekend was hij dominant”, zegt Jos. “Uiteindelijk denk ik dat het goed is geweest dat hij van de tweede plek startte. Als je de start van Hamilton ziet. Hij kwam tussen de Red Bulls in en als Max van pole was gestart, zat hij aan de buitenkant. Het heeft uiteindelijk allemaal goed uitgepakt.”

Bij de start had ook Sebastian Vettel een goede slipstream te pakken, maar hij zat ingesloten achter Verstappen. Jos licht de start van zijn zoon toe: “Hij weet hoe snel de Ferrari is en hij geeft hem geen plek om naast hem te komen. Vettel kon nergens heen, hij zat opgesloten. Je zag hem ook in de spiegels kijken dus ik denk dat hij alles onder controle had.”

Tijdens de race was het billen knijpen voor Jos, vooral toen hij zag dat Daniel Ricciardo uitviel. Was hij bang dat Max hetzelfde zou overkomen? “Daar denk je wel altijd aan. Hij was ook niet zo heel veel in beeld, ik kon zijn banden niet zien, want daar zie je aan of hij problemen heeft. Na de race zei Max dat hij heel rustig reed. Hij wilde de banden niet te snel opwarmen. Hij zei dat hij echt op z’n gemakt heeft gereden.”

Net als vorig jaar won Max de Mexicaans Grand Prix en sleepte Lewis Hamilton tijdens dezelfde race het kampioenschap binnen. Jos heeft niets dan bewondering voor de kersverse vijfvoudig kampioen: “Wat hij voor de autosport doet is geweldig, maar ik zou Max graag volgend jaar tegen hem willen zien racen.” Dat lukte in Mexico al meer dan aardig, ziet ook Jos: “Ik denk dat de Red Bull dit weekend sowieso de snelste auto was. Als Hamilton na de eerste bocht voor Max zat, dan had Max alsnog gewonnen.”