Christian Horner: 'Onze primaire focus is naar de RB15 verschoven'

Gepubliceerd op 26 oktober 2018 door Niels Hendrix

Aston Martin Red Bull Racing teambaas Christian Horner nam de tijd om terug te blikken op 2018 en vooruit te kijken op de doelen van zijn team voor de rest van het seizoen en daarna.  

Christian, het is een jaar van hoogte- en dieptepunten. Hoe zou je het omschrijven?
“Ik denk dat je het prefect omschrijft: voornamelijk hoogtepunten en ook enkele dieptepunten. We hebben spectaculaire momenten gekend: winnen in China was een geweldig gevoel, winnen in Monaco – tegen de verwachtingen in – was ongelooflijk, met de problemen waarmee Daniel die dag kampte. En toen, natuurlijk, de overwinning van Max tijdens onze thuisrace in Oostenrijk. Winnen op de Red Bull Racing was als een sprookje. Dat zijn de hoogtepunten.”

“De dieptepunten waren natuurlijk Azerbeidzjan, toen beide auto’s uit de race lagen. Teveel uitvalbeurten, dat is ook pijnlijk geweest. Er zijn echter ook enkele geweldige momenten van herstel geweest. Denk maar aan Sochi, waarbij beide coureurs vanuit het achterveld naar voren kwamen, dat was fenomenaal. En ook Max z’n race van P18 naar het podium vorige week, toonde hoe sterk onze auto kan zijn op racesnelheid.”

De Red Bull Ring is altijd een uitdaging geweest voor Red Bull Racing. Hoe was het om eindelijk op eigen bodem te winnen?
“Het gedroomde resultaat. Ten eerste ligt het circuit onze auto niet, dus het is een zege tegen de verwachting in. Ten tweede gebeurde het in onze thuisrace, voor thuispubliek, met Dietrich Mateschitz die aanwezig was. Hij woont niet alle races bij, maar was er dat weekend bij en heeft het moment met ons gedeeld. Het was een erg bijzondere race om te winnen en veel beter dan dat wordt het niet.”

Er zijn dit seizoen nog drie races te gaan. Kan er in 2018 nog vooruitgang geboekt worden? In hoeverre ligt de focus al op de RB15?
“Onze primaire focus is naar de RB15 verschoven. We bevinden ons qua kampioenschap in een niemandland op dit moment: Mercedes en Ferrari zijn buiten bereik en wij liggen te ver voor op onze concurrenten achter ons. Dus het grootste gedeelte van onze tijd in Milton Keynes wordt nu besteed aan de RB15, maar dat betekent niet dat we dit seizoen niet meer voor de resultaten gaan. We willen 2018 zo sterk mogelijk eindigen, met beide coureurs. Er heerst een hoge verwachting en enthousiasme met betrekking tot het nieuwe partnership met Honda, en we gaan voor het eerst sinds lange tijd een nieuwe power unit in onze auto integreren. In 2006 hadden we voor het laatst een motorleverancier anders dan Renault, dus het heeft tijd en toewijding nodig van beide partijen.”

Max is nu 21 jaar oud en een Formule 1-veteraan. Hoeveel is hij dit jaar gegroeid?
“Tot Monaco had hij een moeilijk seizoen, maar sindsdien heeft hij briljant gereden. Hij heeft een paar voortreffelijke races gehad: Oostenrijk natuurlijk, maar ook Silverstone waar hij Kimi Raikkonen terugpakte, zijn Franse Grand Prix was heel erg sterk. Singapore, Sochi, vorige week in Austin, dat zijn allemaal fantastische prestaties. Hij heeft echt groots gereden sinds de GP van Monaco.”

Volgend jaar heeft Red Bull Racing een erg jong en getalenteerd rijdersduo. Dat moet spannend zijn?
“Heel erg. Het is een erg dynamisch rijderspaar. Pierre doet het dit jaar erg goed en hij verdient hier zijn kans. Als je de leeftijd van beide coureurs optelt, zijn ze nog steeds jonger dan ik ben – dat is voor het eerst! Dat betekent echter niet dat ze weinig relevante race ervaring hebben. Ze hebben beiden veel kilometers gereden in lagere klassen en in het Red Bull Young Driver Programme. Promoveren vanuit Toro Rosso is voor Pierre een geweldige kans en ondanks dat hij tijd nodig zal hebben om te wennen, vindt hij in Max een sterke en ondersteunende teamgenoot. Dankzij de combinatie van Max’ en Pierre’s jeugdigheid en ervaring zou het een solide rijderspaar voor 2019 moeten zijn.”

Voor het zover is, denk je nog sterk te kunnen finishen dit seizoen?
“Absoluut. De wil van dit team is ongekend. De energie die er hangt: je voelt het als je door de garage loopt en er is een absolute vastberadenheid om het seizoen met een hoogtepunt af te sluiten. We zijn ook vastbesloten om Daniel op de best mogelijke manier zijn carrière bij Red Bull te laten eindigen. En vanzelfsprekend ook met Renault. We hebben gedurende de jaren veel met Renault gewonnen, samen veel succes gekend en het zou mooi zijn om de laatste drie races met podiums en overwinningen te kunnen afsluiten. Er liggen zeker podiumkansen in de resterende races en als het hele pakket optimaal functioneert en we hebben wat geluk, dan ligt er wellicht ook nog een overwinning in het verschiet.”

Prijsvraag GP Mexico: win een Red Bull Racing schoudertas!