Max op P3 na eerste dag in Austin: 'Een moeilijke dag'

Gepubliceerd op 19 oktober 2018 door Johan Peeters

Max Verstappen heeft de eerste dag in aanloop naar de Grand Prix van de Verenigde Staten als derde afgesloten. Op het natte Circuit of the Americas was Lewis Hamilton, net als in de eerste sessie, in zijn Mercedes het snelst, gevolgd door Pierre Gasly die zijn Toro Rosso knap op P2 wist te zetten.

“De auto kan nog beter”, laat Max na de sessie weten. “Het is moeilijk te zeggen, je weet niet hoe goed de banden van de rest zijn. Ik was niet blij met hoe die van mij eruit zagen na de eerste vrije training. Het was een moeilijke dag.” Vooruitblikken naar de race wil de Nederlander nog niet doen: “We zullen morgen eerst moeten zien van waar we kunnen starten. Het zal een beetje een gok worden, want we hebben nog niet kunnen rijden op een droge baan.”

Voorafgaand aan de tweede vrije training blijkt er een gridstraf boven het hoofd van Sebastian Vettel te hangen. De Duitser, in dienst van Ferrari, vertraagde in de eerste training te weinig tijdens de rode vlag die door Charles Leclerc veroorzaakt werd. Een dergelijk vergrijp wordt doorgaans met drie plaatsen straf beboet.

Kort voor de start van de tweede sessie regent het nog steeds en de baan is drijfnat. De safety car in handen van Bernd Mayländer maakt een rondje om te kijken hoe de baan erbij ligt. Als het licht dan om 14.00 uur plaatselijke tijd op groen gaat, heeft niemand haast om de baan op te gaan. Ook Max staat nog gewoon langs zijn RB14.

Tot net over halverwege de sessie zien we geen coureurs op de baan. Daar komt pas verandering in als Brendon Hartley het ruime sop kiest. De Nieuw-Zeelander reed de eerste vrije training niet. Datzelfde geldt voor Stoffel Vandoorne die even later ook naar buiten gaat. Ook Kimi Raikkonen waagt een poging. Hartley is de eerste die een tijd op de klokken zet. Vandoorne keert onverrichter zake terug naar de pits maar Raikkonen neemt even later de eerste plek van Hartley over.

Even later zien we ook beide coureurs van Williams op de baan verschijnen. Hun voorbeeld wordt gevolgd door beide Saubers. Bij Aston Martin Red Bull Racing zal volgens teambaas Christian Horner alleen Max in actie komen. Daniel Ricciardo liep in de eerste vrije training een lekke band op. De teams hebben maar weinig regenbanden en moeten daar zuinig op zijn voor een eventuele natte kwalificatie en race. Tijdens de kwalificatie en race zal het naar verwachting droog blijven, maar de teams nemen geen risico.

Met nog minder dan twintig minuten te gaan, zet Pierre Gasly zijn Toro Rosso op P1 en zet daarmee Raikkonen een plekje terug. Terwijl Gasly zich nogmaals kan verbeteren is Sergey Sirotkin aan het worstelen met intermediates onder zijn Williams. Hij is daarop langzamer dan dat hij eerder was op de full wets.

Met nog tien minuten te gaan zijn Hartley, Sirotkin, Vandoorne, Vettel en Nico Hülkenberg buiten, allen op inters. De rest staat binnen. Even later volgt Max met in zijn kielzog de regerend wereldkampioen Lewis Hamilton. Hulkenberg neemt kortstondig P1 over van Gasly maar de Fransman countert meteen en pakt P1 terug. Max weet het tot P2 te schoppen, totdat Hamilton zichzelf met een voorsprong van 1,4 seconden op de rest van het veld op P1 zet.

 Prijsvraag GP USA: win een RBR limited edition USA cap en RBR paraplu!