Jos na race in Sochi: 'Inhaalacties Max vaker gezien, niet alleen in Formule 1'

Gepubliceerd op 01 oktober 2018 door Bryan van Berlo

Max Verstappen behaalde gisteren tijdens de Grand Prix van Rusland een mooie vijfde plek. De Nederlander, die tevens zijn verjaardag vierde, startte als negentiende, maar wist zich in de eerste ronden al snel omhoog te werken, om uiteindelijk als vijfde over de meet te komen. In het programma Peptalk op Ziggo Sport blikt vader Jos onder meer terug op het raceweekend in Sochi.

Ondanks het feit dat vader Verstappen niet aanwezig was, heeft hij wel alles op de voet gevolgd: “We bellen na iedere sessie met elkaar, dus ik weet precies wat er gebeurt”, vertelt Jos. “Zijn inhaalacties tijdens de race heb ik wel vaker van hem gezien, en niet alleen in de Formule 1. Je ziet hem zo’n manoeuvre ook heel goed voorbereiden.”

De snelheid zat er bij Aston Martin Red Bull Racing gedurende het gehele raceweekend al goed in. Volgens Jos is zijn zoon Max dan ook content met de RB14: “Max is het hele jaar al tevreden met de auto, dat zie je ook. De auto werkt altijd goed, ondanks het feit dat ze met minder downforce rijden om het gebrek aan topsnelheid te compenseren. De mechanische grip en de downforce is gewoon waanzinnig goed.”

Jos laat zich tevens uit over de teamorder van Mercedes, waarbij Valtteri Bottas in het belang van het kampioenschap plaats moest maken voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton, die de race won: “Ik snap het wel van Mercedes”, legt Jos uit. “De belangen om het kampioenschap binnen te halen zijn heel groot. Bottas is helaas ook niet zo goed als Hamilton. Dat het team zich dan op Hamilton gaat richten, vind ik dan ook normaal. Het is natuurlijk wel ontzettend zuur voor Bottas.”

Na een wat bewogen start van het seizoen heeft Max zich uitstekend herpakt. De 21-jarige Nederlander leert volgens Jos ook nog altijd van iedere race: “Je ziet hem gedurende het jaar progressie maken. Na Monaco heeft hij de goede stappen gezet. Hij denkt ook gewoon iets meer na tijdens de race.” Dit is Max dan ook verteld: “Verschillende keren”, legt Jos uit. “We bespreken alles met elkaar en daar luistert hij ook naar. Uiteindelijk moet hij doen wat hij zelf wil, maar we hebben afgesproken dat ik wel altijd mijn zegje doe.”

Tenslotte blikt Jos vooruit op de komende Grand Prix van Japan, welke dit weekend verreden zal worden: “Japan is een circuit waar je veel snelheid moet hebben. Van de eerste sector weet ik zeker dat het goed gaat komen, maar erna zijn er enkele lange rechte stukken waar ze tekort gaan komen. Meer dan een vierde of vijfde plek zit er denk ik niet in.”