Max over inhaalrace in Sochi: 'Niet verwacht om na acht ronden op P5 te liggen'

Gepubliceerd op 30 september 2018 door Julien Lemmen

Op zijn 21e verjaardag reed Max Verstappen een uitstekende inhaalrace. Na vanaf P19 de race te hebben aangevangen, lag de Nederlander al na acht ronden weer op de vijfde plek na groot aantal geslaagde inhaalacties.

Voor de camara’s van Sky Sports neemt Max zijn race uitgebreid door: “Ik kwam goed weg van mijn plek en ondanks dat ik een Toro Rosso moest ontwijken had ik nog veel tractie. Je probeert vervolgens op het lange rechte stuk in de slipstream te komen. Gelukkig was Fernando Alonso aardig voor mij bij de tweede bocht. We bleven binnen de baan in de tweede bocht wat natuurlijk heel belangrijk is. In bocht vier probeerde ik in het midden te blijven, want achter andere auto’s aanrijden in een snelle bocht kan lastig zijn.”

Na de start rekende Max zijn concurrenten één voor één in. De Nederlander licht zijn opmars toe: “Voor de race had ik absoluut niet verwacht om na acht ronden alweer op P5 te liggen. Alles ging netjes. De banden hadden meteen veel grip. Je zag dat andere coureurs moeite hadden met de voorkant van de auto. Dat zorgde ervoor dat wij beter konden insturen met de auto dan de anderen en ik kon eerder op het gas gaan. Ik denk ook dat we een goed compromis hadden met de achtervleugel dit weekend. De auto had achter veel grip, dus daar ben ik erg blij mee."

Over zijn actie op Romain Grosjean zegt Max: “Hij ging naar rechts, dus ik ging naar links en ik kon hem buitenom inhalen.” Bij het inhalen van Esteban Ocon meer van hetzelfde: “Hij had meer topsnelheid dan ik verwachtte, maar weer kwamen we er zonder problemen voorbij.”

Het inhalen van Kevin Magnussen zorgde echter wel voor een klein schrikmomentje bij Verstappen: “Alles ging goed, maar ik zag in mijn spiegel dat hij zich een beetje verremde. Ik heb mijn rem wat losgelaten om er zeker van te zijn dat hij niet achterop mij knalde, maar uiteindelijk ging het allemaal goed.”

Tenslotte is Max is er zeker van dat Red Bull Racing de juiste keuze heeft gemaakt om dit weekend veel onderdelen van de aandrijflijn te wisselen, met het oog op Mexico en Japan waar het team de voorgaande jaren goed presteerde: "Omdat we achteraan startten, konden we onze banden uitkiezen en dat gaf ons de beste strategie. Het is daarom een beetje lastig om te zeggen wat hadden kunnen doen als we als vijfde of zesde gestart waren. Ik denk dus dat dit de juiste baan was om de gridstraffen te incasseren."