Max: 'Ik vraag veel van het materiaal, maar ben ook in de F1 om te winnen'

Gepubliceerd op 28 september 2018 door Niels Hendrix

Na afloop van de eerste twee vrije trainingen op vrijdag sprak Max Verstappen met Olav Mol voor het programma Formule 1 Café, dat elke vrijdagavond om 22.30 uur op Ziggo te zien is. Op de vraag of Max zijn vrijdag anders heeft benaderd, wetende dat hij zondag met een gridstraf te maken heeft, zegt de Nederlander: “Ja, vooral in de tweede vrije training. Toen heb ik een extra setje banden gebruikt: twee korte runs op de hypersoft en een lange run op de ultrasoft. En daarna nog een lange run op gebruikte hypersoft banden. Dus ik heb iets meer gereden dan normaal.”

Max heeft alle zes zijn elementen van de power unit laten vervangen en bovendien een nieuwe versnellingsbak genomen. Er staat hem zondag dus een inhaalrace te wachten. Maar wat is zijn plan? Max: “Persoonlijk denk ik dat we het puur op snelheid van de auto gaan proberen, dat moet genoeg zijn om te kunnen inhalen. Dus we zijn niet van plan om minder vleugel te zetten om er voorbij te kunnen komen. Ik denk dat we genoeg snelheid hebben: een betere acceleratie en dan de DRS gebruiken om er voorbij te gaan.”

In Singapore reed Max met de C-spec van de motor, maar die is niet geschikt voor hoger gelegen circuits als Brazilië of Mexico. Vandaar dat in Rusland een nieuw exemplaar van de B-spec in het achteronder van de RB14 is geschroefd. Wat voor verschil voel je daar tussen? “De B-spec heeft minder vermogen, maar een veel betere driveability. Ook blijft die motor constanter op een toerental, waar de C-spec meer op en neer gaat. Dan kun je geen goede start maken. Ook terugschakelen gaat makkelijker en ik kan nu met half gas ook weer goed opschakelen.”

Max is vaak vrij uitgesproken als het gaat om de motorleverancier en de prestaties die door de Franse fabrikant geleverd worden. “Ik ben realistisch en rechtuit”, aldus Max. “Ik vraag veel van het materiaal, maar ik ben ook in de Formule 1 om te winnen, niet om zevende te worden. Ik concentreer me gewoon op mezelf.”

Klik hier voor de prijsvraag van de Grand Prix van Rusland en win een Red Bull Racing 2018 softshell!