Max z'n doel voor de rest van het seizoen: 'Zo constant mogelijk zijn'

Gepubliceerd op 24 september 2018 door Niels Hendrix

Over het huidige Formule 1-seizoen van Max Verstappen valt het nodige te vertellen. Na een moeizame start volgde een succesvolle reeks Grands Prix, terwijl de nodige verandering plaatsvonden. Denk aan de constante doorontwikkeling van de RB14, maar ook aan de wijziging van teamgenoot voor volgend jaar. Komend weekend wordt Max 21 jaar. Het is tijd om terug te blikken op 2018 en vooruit te kijken naar de resterende races. 

Je hebt dit jaar tot dusverre vijf podiums en één zege gescoord. Ben je daar tevreden mee? 
Max: “Ja, het begin van het seizoen was moeizaam, maar we hebben het weten om te draaien en ik ben erg blij met de laatste resultaten. Ik denk dat we er op veel circuits waar we niet verwacht hadden het goed te gaan doen, er het maximale uitgehaald hebben en veel punten gescoord hebben. Die zijn in het begin van het seizoen blijven liggen, dus ik mag niet echt klagen hoe het de laatste tijd gaat.”

In Singapore kwalificeerde je je als tweede, met een fantastische ronde. Hoe voelde je je? 
Max: “Die laatste kwalificatieronde was echt goed en vanwege de problemen die we gedurende de kwalificatie hadden, was het belangrijk om rustig te blijven en de problemen te boven te komen. Dus om zo’n ronde te rijden gaf veel voldoening, de ronde voelde strak aan. In Singapore gaat het erom een strakke ronde te doen en als het lukt zonder foutjes, rijd je doorgaans een erg goede ronde. Dat is precies wat er gebeurde.”

Hoe zou je je race en de tweede plek aan de finish willen samenvatten? Om net voor Vettel de pits uit te komen moet een goed gevoel geweest zijn? 
Max: “Mijn race was goed, maar het was jammer om de tweede positie in de eerste ronde te verliezen, hoewel we met een geweldige strategie van het team terug op P2 kwamen. Dat was natuurlijk een geweldig resultaat voor iedereen en Red Bull Racing werd beloond voor het harde werk gedurende het weekend. Dus daar was ik erg blij mee.”

De zege in Oostenrijk was natuurlijk een hoogtepunt. Hoe heb je die gevierd? 
Max: “Het is altijd bijzonder om in Oostenrijk met een Red Bull auto op de Red Bull Ring te winnen. De races voorafgaand gingen al erg goed, maar het was erg lekker om die winst bij te mogen schrijven. Alle grote bazen waren er en ik kreeg veel steun van het oranje legioen langs de baan, dat maakt het allemaal des te specialer.”

“Ik heb na afloop eigenlijk niet echt een feestje gevierd: ik ging naar huis! Je realiseert je snel dat je je ook moet voorbereiden op de volgende races, dus je kunt niet te gek doen. Ik vind niet dat je elke overwinning zo uitbundig hoeft te vieren als je eerste, om het zo te zeggen.”

Hoe is het om zoveel fans te hebben die je achterna reizen?
Max: “Het is geweldig om al die fans overal ter wereld te zien. Oostenrijk ligt niet echt dicht bij Nederland en toch waren er zoveel mensen. Dat was mooi om te zien.”

Je 21e verjaardag komt eraan, maar je hebt al jarenlang Formule 1-ervaring. Hoeveel voordeel brengt dat?
Max: “Ik ben nog steeds jong en ik denk dat ik met meer ervaring alleen maar sneller word. Natuurlijk is het doel voor volgend jaar om ons pakket te verbeteren en dan zien we wel hoe ver we komen.”

De zomerpauze werd gekenmerkt door de bekendmaking dat Daniel Ricciardo aan het eind van het seizoen Red Bull Racing verlaat. Hij is bijna drie seizoenen je teamgenoot geweest. Blijf je in contact met hem als hij weg is? 
Max: “Ik zou niet weten waarom niet. Hij verdwijnt niet, hij gaat alleen naar een ander team. Als vriend en als voormalig teamgenoot… hij is altijd een sterke tegenstander geweest en wordt over het algemeen als een van de besten in de Formule 1 gezien, dus het was mooi om hem als teamgenoot te hebben en samen naar een hoger niveau te zijn gegroeid.”

Volgend jaar is Pierre Gasly je teamgenoot. Wat dacht je toen je dat nieuws hoorde?
Max: “Ik wist vrij vroeg dat hij naar het team zou komen, nadat bekend was dat Daniel zou vertrekken. Pierre is een geweldige kerel. Ik ken hem van onze karttijd. Hij is erg aardig, heel relaxed en zal zeker een erg snelle teamgenoot zijn.”

Ben je al poetsen voor hem aan het bakken? 
Max: “Daar ben ik normaalgesproken niet echt van, maar misschien ontstaat er tegen die tijd spontaan iets.”

Tenslotte, wat zijn je doelen voor de rest van het seizoen?
Max: “Mijn doel is om zo constant mogelijk te zijn. Dat betekent snel zijn en proberen het beste uit ons pakket te halen.”