Max over spec C motor: 'Alle kleine beetjes helpen'

Gepubliceerd op 31 augustus 2018 door Niels Hendrix

In gesprek met Olav Mol laat Max Verstappen zich bij Ziggo Formule 1 Café uit over de nieuwe Renault-motor, waarmee teamgenoot Daniel Ricciardo op vrijdag in Monza reed: “We zien op de data dat de spec C power unit meer pk’s heeft, dat is goed. Ik denk niet 30pk meer, maar wel meer dan de spec B motor. Alle kleine beetjes helpen. De motor loopt iets harder, maar het is afwachten hoe de betrouwbaarheid is. Tot nu toe is hij heel gebleven.”

‘The temple of speed’, zoals Monza ook bekend staat, lijkt een relatief makkelijk circuit. Is dat zo? “Monza is het niet aller moeilijkste circuit. Het remmen blijft wel lastig met zo weinig downforce, om dan je rempunt te vinden. Onder het remmen begint de auto namelijk een beetje te bewegen. Normaal voel je de downforce die je op het asfalt duwt en hier begint, ondanks dat een F1-auto nog steeds veel neerwaartse druk heeft, de auto een beetje te glijden onder het remmen. De boel blokkeert ook wat gemakkelijker. Maar over het algemeen is Monza niet de meest uitdagende baan.”

De hybride systemen die de accu’s opladen tijdens het remmen en de opgeslagen energie daarna weer vrijgeven, staan hier anders afgesteld legt Max uit: “Onder het remmen worden de accu’s maximaal opgeladen, altijd. Maar het vrijgeven van de energie, daarna, staat hier geleidelijker afgesteld.”

Max is realistisch over zijn kansen tijdens de Italiaanse Grand Prix. Hij voorspelt: “Ik denk dat we op P5 uitkomen. We hebben wat marge op de concurrentie achter ons: ik denk niet dat ze ons kunnen verslaan. Er zit ook niet meer in dan de vijfde plek. In de tweede vrije training stonden we al een seconde achter de top, dus dan wordt het op zaterdag lastig.”

Op Spa werd je uiteindelijk derde. Max daarover: “Ja, maar over het algemeen waren we ook daar het derde team. Dan moet er een portie geluk bij zitten: Bottas startte achteraan en Raikkonen viel uit. We moeten ervoor zorgen hier in Monza zo goed mogelijk voor de dag te komen en als er voor ons iets gebeurt, dan zijn wij daar.”

Klik hier voor de prijsvraag van de Grand Prix van Italië en win een gesigneerde oranje Max Verstappen driver cap!