Max hongerig naar meer succes: 'Ik ben hier niet om maar vier races te winnen'

Gepubliceerd op 02 augustus 2018 door Julien Lemmen

Max Verstappen is halverwege zijn vierde seizoen in de Formule 1. De Nederlander heeft in de 72 Grands Prix die hij heeft verreden, veel hoogtepunten, maar ook enkele dieptepunten meegemaakt. Voor Sky Sports gaf Max een uitgebreid interview, alvorens hij aan een welverdiende vakantie kon beginnen. Verstappen kijkt terug op het begin van zijn racecarrière en blikt vooruit op de toekomst.

Max, hoe zou jij jezelf willen omschrijven?
“Ik ben ontspannen, maak mij persoonlijk niet snel druk en ik leef met de dag. Ik ben gefocust als ik dat moet zijn, op de baan als ik mijn helm op heb, en ik ben een beetje eigenwijs. Je moet eigenwijs zijn.”

Wat is je grootste motivatie?
“Ik hou ervan om een racewagen te besturen en op te limiet te rijden. Het is je motivatie om het goed te doen en dat te blijven doen. Ik haal er plezier uit, om elk weekend succesvol te zijn.”

Wat is je eerste herinnering als kind?
“Gewoon rondlopen in mijn vaders kartshop als een klein kind. Ik zag toen een kind, dat jonger was dan mij, rondrijden op een kartbaan, dus wilde ik ook gaan racen.”

Hoe ervaarde je de eerste jaren in de racerij?
“Het begin van mijn racecarrière was erg gemoedelijk met veel plezier. Je bent nog een klein kind, dus je speelt veel en gelukkig won ik ook races, dus dat was goed. Al snel wilde ik niets anders meer doen. Ik haatte school. Als je school niet leuk vindt, moet je op een andere manier je geld verdienen. Ik probeerde dat met karten, waarbij ik natuurlijk veel hulp had van mijn ouders. In het speciaal van mijn vader die een Formule 1-coureur is geweest en veel ervaring heeft. Het doel was niet meteen om de Formule 1 te bereiken, maar ik wilde wel altijd al iets doen in het racen. Door mijn vader sta ik waar ik nu ben."

Wanneer begon de Formule 1 te lonken?
“Het kwam pas echt op gang na de Formule 3-races op de Norisring in 2014. Vanaf toen realiseerde ik mij pas echt dat er een goede kans was dat ik het jaar erop in de Formule 1 zou rijden. Al was ik er pas zeker van toen ik het contract tekende. Daarvoor nam ik niets voor zeker aan.”

Ben je gelukkig met waar je nu staat?
“Op mijn leeftijd van twintig jaar heb ik niets te klagen. Ik hou van wat ik doe. In principe werd mijn hobby ook mijn beroep. Dat is altijd iets wat erg mooi is. Natuurlijk valt er nog veel meer te winnen in de Formule 1. Het is een goede start van mijn carrière en al helemaal als je pas twintig jaar bent, maar ik ben nog lang niet klaar.”

Wat zijn de hoogtepunten van je carrière tot nu toe?
"Mijn hoogtepunten tot dusverre zijn het winnen van het wereldkampioenschap karting in 2013, mijn eerste overwinning in de Formule 1, maar ook de overwinning dit jaar in Oostenrijk. Voor het oog van zo veel Nederlandse fans en met een auto van Red Bull winnen op de Red Bull Ring, was geweldig."

Heb je de overwinning in Oostenrijk goed kunnen vieren?
"We zaten in een triple-header, met drie races in drie weken, dus ik kon niet echt gaan feesten. Ik was zelfs thuis aan het 'oppassen' op de zoon van mijn manager. Niets speciaals dus. Ik ben niet hier om maar vier races te winnen. Ik ben hier om er 50 of 60 te winnen, dus je hoeft niet elke overwinning uitgebreid te vieren."

Wat zijn je grootste hobby’s, naast het racen?
"Ik hou mij steeds meer bezig met wielrennen. Ik hield ervan om het te doen in België en Nederland. Daarna verhuisde ik naar Monaco, waar het in het begin moeilijk was om mijn weg te vinden met wielrennen. Daarna begon ik het weer op te pakken met vrienden en nu begint het een steeds grotere passie te worden. Ik vind het leuk om te jetskiën en lol te hebben op de boot en op het water. Tevens hou ik er ook nog steeds van om te gamen. Thuis op de racesimulator, of met vrienden FIFA spelen op de Playstation. Allerlei dingen dus die een gemiddelde twintigjarige jongen zou doen."

Tot slot, hoe zie je de toekomst voor je?
“Ik heb geen idee. Ik heb geen glazen bol, dus het is voor mij een beetje lastig te beantwoorden, maar hopelijk scoor ik veel meer dan vier overwinningen. Geloof in ieder geval altijd in jezelf. Dat is het belangrijkste.”