Adrian Newey over succes met Red Bull: 'Hoogtepunt van mijn carrière'

Gepubliceerd op 24 juli 2018 door Julien Lemmen

Het team van Aston Martin Red Bull Racing hoort al jaren bij de absolute top van de Formule 1. In haar veertienjarig bestaan, pakte het team uit Milton Keynes al 58 overwinningen, 59 poles en vier coureurs- en constructeurstitels. Een groot aandeel in het succes heeft Adrian Newey, sinds de beginjaren hoofdontwerper bij het team waar Max Verstappen voor rijdt.

In een interview met Mobil 1 The Grid legt Newey uit hoe de samenwerking met Red Bull tot stand is gekomen: “Christian Horner zorgde ervoor dat hij altijd door het paddock liep als ik er ook liep”, grapt Newey over de tijd dat hij nog bij rivaal McLaren werkte. “We raakten aan de praat en van het een kwam het ander. Voor mij was het een kans om een onafgemaakte klus te voltooien.”

Newey doelt hiermee op het team van Leyton House waar hij van 1988 tot 1990 zijn eerste ontwerp-klus in de Formule 1 had. Het kleine team was bij vlagen succesvol, maar het ontbrak aan financiën en het team ging uiteindelijk ten onder. “Ik denk dat er in totaal zo’n 15 mensen werkten”, vertelt de Brit over zijn tijd bij Leyton House. “We hadden wisselende resultaten. We pakten wat podiums en wonnen bijna in Frankrijk in 1990, maar ik had altijd het gevoel dat als we een continue geldstroom hadden gehad, dat we races en misschien zelf het kampioenschap hadden kunnen winnen. Het was dus erg jammer dat de droom met Leyton House in duigen viel.”

Na zijn avontuur bij Leyton House ging Newey aan de slag bij topteams Williams en McLaren, waar hij grote successen vierde. Eind 2005 werd Newey opgepikt door Red Bull en kon zo zijn droom die begon bij Leyton House, in vervulling laten gaan. Newey licht toe: “Met de ongeklaarde klus bij Leyton House nog in mijn achterhoofd, was het een aantrekkelijke kans om bij een jong beginnend team te komen en vanuit de restanten van Jaguar een team te vormen dat races en zelfs kampioenschappen kon winnen. Dit motiveerde mij enorm en maakte mij weer jong van hart.”

Newey vervolgt: “Toen ik bij Red Bull kwam, stonden ze bekend als een ‘partyteam’ dat niet heel serieus werd genomen door de Formule 1-wereld. Veel mensen dachten dat het voor mijn carrière funest was en dat ik het team niet op de rit zou kunnen krijgen. Om vanuit de overblijfselen van het Jaguar-team samen met Christian dit team op te bouwen tot op het punt waarop we onze eerste race wonnen in China 2009, was een erg trots moment. Dat we vervolgens in 2010 het kampioenschap wonnen, was een hoogtepunt van mijn loopbaan. Om bij iets betrokken te zijn vanaf de start, op te bouwen en de top te bereiken is iets heel speciaals.”