scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max valt uit in Grand Prix van Groot-Brittannië: 'Rempedaal viel weg'

Gepubliceerd op 08 juli 2018 door Julien Lemmen

Max Verstappen is met technische problemen uitgevallen in een enerverende Grand Prix van Groot-Brittannië. De Nederlander lag lange tijd op podiumkoers, maar een safetycar-situatie in het tweede deel van de race liet hem terugvallen tot de vijfde stek. Uiteindelijk gooide een remprobleem in de slotfase roet in het eten. Sebastian Vettel wist de race te winnen, met Lewis Hamilton op P2 en Kimi Raikkonen op de derde stek.

Na de race laat Verstappen over zijn onfortuinlijke wedstrijd weten: “Gelukkig heb ik bij de start niks geraakt. In de eerste ronde trapte ik op de rem in bocht drie en ging de rem tot de grond. Ik kreeg toen al een waarschuwing van een brake-by-wire probleem. Daarna werkte alles weer prima, wat heel raar was. Normaal is het dan al klaar. We hebben daarna weer goed de snelheid op kunnen pakken.”

“Ik heb vervolgens de hele race de banden moeten managen, want ik probeerde een één-stopper te doen. Gelukkig kwam er nog een safetycar, want een één-stopper ging niet lukken. Na de eerste safetycar had ik het gevecht met Kimi, dat op zich wel mooi was, maar het is gewoon enorm frustrerend hoeveel wij tekort komen op het rechte stuk. We waren te langzaam op het rechte stuk om iets uit te kunnen richten. Ook na de safetycars, waarbij er een soort van dragrace is, waren we erg langzaam. Daar balen wij enorm van.”

In de slotfase viel Max uit door een vermoedelijk probleem met zijn brake-by-wire systeem. Max legt uit wat er precies gebeurde: “Ik remde aan voor bocht zestien. Het hele rempedaal viel weg, waardoor de achterwielen blokkeerden en ik van de baan af spinde. Toen ik wilde wegrijden, bleef de auto in de eerste versnelling hangen. Ik denk dat het een elektronisch probleem van het brake-by-wire systeem was en niet iets met de versnellingsbak.”

Na een drietal podiums is deze uitvalbeurt een fikse tegenvaller, al blijft de Nederlander er nuchter onder: “Het is geen fijne manier om de triple-header af te sluiten, maar gelukkig was de laatste race goed en de twee races daarvoor ook. Dit is racen. Ik heb het al vaker meegemaakt en het zal in de toekomst ook nog gebeuren, maar natuurlijk was ik hier liever als vijfde gefinisht om punten te verzamelen, want nu hebben we niets.”

Met een, voor Engelse begrippen, uitzonderlijk warme buitentemperatuur van 26 graden Celsius en een baantemperatuur van 52 graden gaat de Grand Prix van Groot-Brittannië van start. Max komt redelijk weg vanaf zijn vijfde startplek en weet zijn positie te behouden. In de derde bocht wordt polesitter Hamilton in de rondte getikt door Raikkonen. Verstappen kan door het ongeluk voor hem de twee passeren en komt zo derde te liggen, met voor hem Vettel en Valtteri Bottas op de eerste twee plekken. In het middelveld spint Sergio Perez in de eerste bocht en moet achteraan zijn weg vervolgen.

Pechvogel Brendon Hartley moet in ronde drie al het strijdtoneel verlaten. De Nieuw Zeelander kon door een flinke crash, veroorzaakt door een kapotte wielophanging, in de derde vrije training niet deelnemen aan de kwalificatie. Na een start vanuit de pitlane moet hij de Toro Rosso al snel in de pits parkeren met technische problemen.

In de eerste paar ronden dringt Raikkonen aan bij Verstappen. Tot een aanval komt de Fin echter niet, die daarnaast een tijdstraf van tien seconden ontvangt voor de touché met Hamilton. Hamilton, die na het incident bij de start is teruggevallen tot in de achterhoede, vecht zijn weg naar voren. In ronde elf ligt de Brit alweer op P6. Hij heeft dan echter wel al een achterstand van 26 seconden op leider Vettel.

In ronde veertien komt Raikkonen als eerste van de top zes binnen. De Ferrari-coureur moet bij zijn stop de tien strafseconden inlossen en valt daarmee terug tot de elfde plek. De Fin rukt op zijn vers setje mediums echter in een paar ronden weer op naar de zesde positie.

In de achttiende ronde komt Verstappen binnen voor zijn eerste stop. Hij wisselt zijn zachte banden in voor een nieuw setje mediums. Als vijfde komt Verstappen de baan op, wat een ronde later de vierde positie wordt als teamgenoot Ricciardo ook zijn pitstop maakt.

In ronde twintig valt Charles Leclerc uit. De onfortuinlijke Monegask, die een uitstekend weekend afwerkt, komt binnen voor zijn pitstop vanaf P8. De Sauber-monteurs bevestigen één van zijn wielen echter niet correct, waardoor Leclerc opgedragen wordt zijn auto stil te zetten. Lewis Hamilton is in ronde 26 de laatste coureur uit de top zes die zijn verplichte pitstop maakt. De thuisrijder komt twaalf seconden achter Raikkonnen, als zesde terug op de baan. Verstappen schuift weer door naar de derde plek, met Vettel nog steeds aan kop. Daniel Ricciardo maakt in de 32e ronde zijn tweede stop. De Australiër wisselt terug naar de zachte bandencompound. Ondertussen loopt Lewis Hamilton met rasse schreden in op Raikkonen. Terwijl Verstappen drie seconden voor de Fin rijdt.

In ronde 34 gaat Marcus Ericsson hard van de baan af bij de eerste bocht, nadat hij de controle over zijn Sauber heeft verloren. De Zweed vliegt de muur in en ligt uit de wedstrijd, maar kan gelukkig ongedeerd uitstappen. De safetycar komt de baan op, wat de coureurs de kans geeft om een tweede stop te maken. Max maakt zijn tweede stop, wisselt naar de zachte band en valt terug tot de vierde plek. Vettel besluit ook te stoppen en valt terug naar P2. De beide Mercedessen blijven buiten, waardoor Bottas aan de leiding komt te liggen en Hamilton naar de derde stek gaat.

Het veld wordt in ronde 38 weer vrijgelaten. Daarbij plaatst Raikkonen een aanval bij Max op het Wellington Straight en gaat kortstondig voorbij aan de Nederlander. Verstappen pareert en gaat bij Luffield buitenom bij de Fin en verdedigt zijn vierde plek succesvol. Bij Copse vliegen Romain Grosjean en Carlos Sainz elkaar in de haren. De heren schuiven gezamenlijk van de baan af en hun race eindigt in de grindbak. Wederom komt de safetycar de baan op.

In de 42e komt de safetycar naar binnen. Vettel dringt op zijn snellere zachte banden meteen aan bij raceleider Bottas, terwijl Raikkonen de druk opvoert bij Verstappen. De Nederlander gaat wijdt bij Backetts, waardoor Raikkonen op het Hangar Straight de vierde plek van hem kan overnemen. Na meerdere pogingen neemt Vettel bij Brooklands de leiding over van Bottas, die daarna zelfs terugvalt tot achter teamgenoot Hamilton en Raikkonen.

In ronde 48 valt Verstappen uit met technische problemen. Over de boordradio meldt de Nederlander dat zijn auto in de eerste versnelling blijft hangen. Na te zijn gespind bij Club door het euvel, zet Verstappen zijn auto enkele bochten later stil. Vettel wint uiteindelijk de Grand Prix van Groot-Brittannië, met Hamilton daarachter op de tweede plek. Raikkonen maakt het podium compleet. Bottas weet net voor Daniel Ricciardo op de vierde plek te eindigen. Nico Hulkenberg, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Kevin Magnussen en Pierre Gasly finishen op de plekken zes tot en met tien.

Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië:

poscoureurteamrondentijdpunten
1Sebastian VettelVETFerrari521:27:29.78425
2Lewis HamiltonHAMMercedes52+2.264s18
3Kimi RäikkönenRAIFerrari52+3.652s15
4Valteri BottasBOTMercedes52+8.883s12
5Daniel RicciardoRICRed Bull Racing TAG Heuer52+9.500s10
6Nico HulkenbergHULRenault52+28.220s8
7Esteban OconOCOForce India Mercedes52+29.930s6
8Fernando AlonsoALOMcLaren Renault52+31.115s4
9Kevin MagnussenMAGHaas Ferrari52+33.188s2
10Pierre GaslyGASScuderia Toro Rosso Honda52+34.129s1
11Sergio PerezPERForce India Mercedes52+34.708s0
12Stoffel VandoorneVANMcLaren Renault52+35.774s0
13Lance StrollSTRWilliams Mercedes52+38.106s0
14Sergey SirotkinSIRWilliams Mercedes52+48.113s0
15Max VerstappenVERRed Bull Racing TAG Heuer46DNF0
0Romain GrosjeanGROHaas Ferrari37DNF0
0Carlos SainzSAIRenault37DNF0
0Marcus EricssonERISauber Ferrari31DNF0
0Charles LeclercLECSauber Ferrari18DNF0
0Brendon HartleyHARScuderia Toro Rosso Honda1DNF0