Jos Verstappen trots op Max en team: 'Fantastisch om hier te winnen'

Gepubliceerd op 01 juli 2018 door Bryan van Berlo

Jos Verstappen zag zijn zoon Max vandaag voor de vierde keer een Grand Prix achter zijn naam schrijven. Na Spanje, Maleisië en Mexico mag ook de wedstrijd in Oostenrijk aan het rijtje toegevoegd worden.

Jos vertelt over het einde van de race, waar de spanning er goed in zat: “Toen ik de banden later in de race zag, maakte ik me wel wat zorgen.” Max wist zijn banden echter goed te managen en zag als eerste het zwart-wit geblokt. “Ik vind het mooi dat hij, zeker hier op de Red Bull Ring waar we minder kans hadden, wint. Vooral met zoveel Nederlandse fans, dat is gewoon fantastisch.”

Max was niet de enige coureur waarbij de bandenslijtage een grote rol speelde. Hoe merkt een coureur precies dat het rubber onder de auto begint te slijten? “Dat zie je in de spiegel, maar je kunt het ook voelen als ze door de temperatuur meer gaan bewegen”, legt Jos uit. “Je probeert het dan meer onder controle te houden en de wielspin te controleren. Dat kon Max met karten al heel goed en ook nu.”

Aston Martin Red Bull Racing deed daarnaast prima werk om beide coureurs tijdens de virtual safety car naar binnen te halen: “De hele combinatie van het team en Max heeft vandaag goed gewerkt”, vertelt Jos. “Als het team niet zo’n goede call had gemaakt om Max naar binnen te halen, had hij niet voor de Mercedes gereden.”

In het begin van het seizoen werd er veel gesproken over de rijstijl van Max en zijn leercurve. Hoe kijkt Jos hier nu tegenaan? “We praten altijd met elkaar, maar ik denk dat dat niet eens nodig is. Max ziet zelf wel wat er gebeurt. Vandaag heeft hij laten zien dat hij het heel goed snapt. Ik sprak net nog met wat mensen en stelde voor om daar nooit meer een vraagteken bij te plaatsen, want hij weet echt wel wat hij aan het doen is.”

“Er werd gezegd dat hij zijn rijstijl moest veranderen, maar juist door zijn rijstijl heeft hij vandaag de winst gepakt. Als Max in de eerste ronde niet aan Raikkonen voorbij was gegaan, had hij niet gewonnen. Laten we daar dus alsjeblieft niet meer over praten. Het is juist iets dat Max zo goed maakt en dit is het bewijs.”