Max na vierde overwinning uit carrière: 'Onverwacht, maar erg mooi'

Gepubliceerd op 01 juli 2018 door Niels Hendrix

Max Verstappen kwam vandaag na een vermakelijke Grand Prix van Oostenrijk als eerste over de finish. Hij behaalde hiermee de vierde overwinning uit zijn carrière. De Aston Martin Red Bull Racing-coureur vertelt over de wedstrijd op de Red Bull Ring, waar er optimaal gebruik werd gemaakt van de virtual safety car.

“De overwinning was wat onverwacht, vooral na onze snelheid op vrijdag in de long runs”, vertelt Max. “In het eerste gedeelte van de race konden we relatief goed bij blijven. Ik probeerde gewoon mijn eigen race te rijden. Toen Valtteri uitviel en de virtual safety car kwam, heeft het team een prima beslissing gemaakt door ons naar binnen te halen. Richting het einde zag ik mijn banden steeds verder slijten, maar gelukkig heb ik dit tot het einde van de race kunnen managen.”

Daniel Ricciardo had meer problemen het rubber onder zijn RB14. Er moest zelfs nog een extra pitstop aan te pas komen. Max geeft tekst en uitleg over de slijtageslag: “De banden zijn erg gevoelig. Als je er tijdens de eerste vijf ronden iets te agressief mee omgaat, is het leed al geleden. We hebben tijdens vrije trainingen al meegemaakt dat dat kan gebeuren.”

Max heeft tevens te doen met zijn teamgenoot, die het einde van de race niet haalde: “Het is jammer, want we bevonden ons op een gegeven moment met z’n tweeën op een podiumpositie. Een uitvalbeurt is natuurlijk nooit goed voor het team, vooral als je met beide auto’s een flink aantal punten had kunnen scoren.”

Een geweldige inhaalactie op Kimi Raikkonen zorgde er tevens voor dat de Nederlander zijn eigen race kon rijden. Max heeft hier het volgende op te zeggen: “Het was een hard, maar goed gevecht. We raakten elkaar een klein beetje, maar dat is goed voor de sport. We hebben immers genoeg ervaring om met dit soort situaties om te kunnen gaan.”

Was er een moment waarop Verstappen wist dat een overwinning mogelijk was? “Dat was lastig te zeggen omdat Kimi en Sebastian richting het einde van de race steeds dichterbij kwamen. Ik wist ook niet of ze nog extra snelheid overhadden. Met nog drie of vier ronden te gaan werd de kans op de winst natuurlijk groot, maar ook dan weet je niet wat de banden gaan doen.”

 

Ook heeft de Nederlander nog een bericht aan alle aanwezige fans: “De support was het hele weekend geweldig en het is erg mooi om zoveel oranje te zien. Het is heel speciaal als je dan de race wint en de fans ziet. Oostenrijk ligt nog op een uur of tien rijden van Nederland, dus het is geweldig dat ze allemaal hierheen zijn gekomen.”

Na een wat moeilijke start van het seizoen, stromen de goede resultaten de afgelopen races binnen. Hoe heeft die omschakeling kunnen plaatsvinden? “Zo werkt racen nu eenmaal”, sluit Max af. “Soms heb je moeilijke momenten, maar ook dan blijf je hard werken en kom je de situatie te boven.”