Newey over keuze voor Honda-motoren: 'Kunnen nauwer samenwerken'

Gepubliceerd op 26 juni 2018 door Bryan van Berlo

Een week geleden werd officieel bekend dat Aston Martin Red Bull Racing in 2019 de overstap maakt naar Honda-motoren. Hiermee komt een jarenlange samenwerking met Renault tot een einde. Adrian Newey, technisch directeur van Red Bull Racing, geeft tekst en uitleg over de overstap naar de Honda-krachtbronnen en wat het voor zijn team gaat betekenen.

“Renault heeft het geweldig gedaan in het V8-tijdperk”, vertelt Newey. “Ze stonden open voor het ontwikkelen van dingen als de geblazen uitlaat, die ons enorm heeft geholpen. We hebben dus een erg goede relatie met hun gehad.”

“In het recentere hybride-tijdperk zijn we meer hun klant geworden, aangezien ze zich heel erg op hun eigen team focussen. De mogelijkheid om nauw samen te kunnen werken met een fabrikant, in plaats van dat we het moeten doen met wat we krijgen, is dan natuurlijk erg aantrekkelijk.”

“Honda heeft een geweldige staat van dienst in de Formule 1. Ze hebben ook erg innovatieve ingenieurs. Dat is erg positief voor ons en we kijken er enorm naar uit om met ze te mogen samenwerken.”

“Ik denk ook dat het voor onze partner Mobil 1 een goede zet is. Mobil 1 heeft samen met Renault goed werk geleverd, al waren ze enigszins beperkt in de toegang tot vermogensbanken en het ontwikkelen van een olie voor een motor die eigenlijk gemaakt was voor andere oliefabrikanten.”

“Met de overstap naar Honda denk ik dat Mobil 1 veel meer vrijheid krijgt om met de fabrikant te werken, en ook daadwerkelijk het ontwerp van de motor aan kan passen, in plaats van een product te ontwikkelen dat geschikt is voor een al bestaande specificatie.”