scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max Verstappen op P3 na tweede vrije training in Frankrijk: 'Goed hersteld'

Gepubliceerd op 22 juni 2018 door Bryan van Berlo

Max Verstappen heeft de tweede vrije training voor de Grand Prix van Frankrijk op een derde plek afgesloten. De Nederlander ging 24 keer het circuit in Le Castellet rond en kwam daarbij op ultrasofts tot een 1:33.271 als snelste tijd. Lewis Hamilton was wederom het snelst en bleef Daniel Ricciardo, die met een 1:33.243 de tweede plek voor zijn rekening nam, met maar liefst zeven tienden voor.

“Ik ben redelijk tevreden", vertelt Max na afloop van de vrijdag in Frankrijk. "We hebben tijdens de eerste vrije training wat tijd verloren vanwege een probleem met een van de banden. Ik heb hier ook nog nooit gereden, dus je wilt zo veel mogelijk op de baan zijn. Ik denk echter dat we ons goed hersteld hebben, want we hebben nog veel dingen kunnen uitproberen.”

Desondanks is er nog wat huiswerk om te doen: “We moeten het circuit nog iets beter leren begrijpen, zoals de diverse lijnen en het verschil daarin. Het is daarnaast lastig om een goede balans tussen de drie soorten banden te vinden. Ze zijn gevoelig voor deze baan vanwege de hitte en het lijkt net alsof je voor iedere compound de auto anders moet afstellen. We hebben er echter nog een hele avond om er naar te kijken en te zien wat we er aan kunnen doen.”

Met de snelheid lijkt het volgens Max vooralsnog goed te zitten: “Die lijkt goed. Mercedes lijkt natuurlijk nog erg sterk, dus we moeten nog het een en ander verbeteren. Een vrijdag verloopt echter nooit perfect, vooral niet op een nieuw circuit.”

De Nederlander sluit af met zijn bevindingen van de baan: “Het circuit is oké. De wind heeft wel veel effect op de rondetijd.” De mogelijkheid tot inhalen blijft voor Verstappen vooralsnog een raadsel: “Ik heb nog geen idee. Je probeert nu wat vrije ruimte te hebben om een goede rondetijd te kunnen rijden, dus ik ben nog niet dicht in de buurt van een andere auto geweest. We komen er tijdens de race achter.”

Als het licht aan het einde van de pitstraat op groen gaat, zijn het de coureurs van Haas die als eerste op pad gaan. Bij Marcus Ericsson blijft de garage gesloten. De Zweed komt vanwege een crash aan het einde van de eerste vrije training niet in actie. Zijn Sauber is te zwaar beschadigd om nog te kunnen rijden.

Na tien minuten verschijnt ook Max Verstappen op het asfalt in Frankrijk, dat door de zon een temperatuur van ruim vijftig graden heeft bereikt. Op supersofts opent de Nederlander met een 1:34.923, waarmee hij op dat moment P1 voor zijn rekening neemt. Niet veel later duikt Sebastian Vettel hier met een kleine drie tienden onderdoor.

Verstappen en Vettel wisselen zo een aantal keer stuivertje, totdat de coureurs van Mercedes de baan op komen. Lewis Hamilton neemt na een aantal getimede ronden de koppositie over met een 1:33.582 op de supersofts. Valtteri Bottas sluit op softs aan met een 1:34.156. Max Verstappen heeft zijn tijd op dat moment verbeterd naar een 1:34.595, waarmee hij achter beide Mercedessen plaatsneemt.

Net als tijdens de eerste vrije training zijn er de nodige uitstapjes naast de baan. De wind speelt hierbij een grote rol. Er wordt in het eerste deel van de training zelfs een aantal keren geroepen dat de baan langzamer is dan tijdens de vorige sessie.

Na de eerste runs bezoeken de meeste coureurs de pits om hun softs en supersofts om te ruilen voor de compound met de paarse wang. Op het moment dat men bezig is met de kwalificatiesimulaties verschijnt de gele vlag. Sergio Pérez is, nadat zijn linker achterwiel loslaat, de controle over zijn Force India kwijtgeraakt. Hoewel de bolide van de Mexicaan uit de vangrail blijft, rolt de losgeschoten band gevaarlijk over de baan. Het heeft een kortstondige code rood tot gevolg.

Op het moment dat de baan weer veilig wordt verklaart, verschijnt ook Max Verstappen weer op de baan. De Aston Martin Red Bull Racing-coureur rijdt in zijn eerste ronde op de ultrasofts naar een 1:33.271 (P3). Teamgenoot Daniel Ricciardo is met een 1:33.243 nipt sneller. Hamilton blijft echter met ruime marge (0.704 seconden) de tijdenlijst aanvoeren. Valtteri Bottas heeft door een waterlek geen mogelijkheid meer om zijn tijd te verbeteren. De teller blijft bij de Fin steken op slechts zeven ronden.

Het laatste half uur van de sessie staat vooral in het teken van de langere runs, waardoor de tijden niet verder aangescherpt worden. Max rijdt nog een wat langere stint op een eerder gebruikt setje supersofts, alvorens nog kortstondig naar de ultrasofts te wisselen. Brendon Hartley veroorzaakt in de slotminuten nog een virtual safety car door zijn Toro Rosso met motorproblemen naast de baan stil te zetten. Romain Grosjean doet goede zaken door zich voor eigen publiek naar een zesde plek te rijden.

Klik hier voor de prijsvraag van de Grand Prix van Frankrijk en win het nieuwe grijze Max Verstappen t-shirt en de grijze Max Verstappen cap!