Max vol vertrouwen richting kwalificatie in Monaco: 'Auto voelde meteen goed'

Gepubliceerd op 26 mei 2018 door Bryan van Berlo

Dit weekend staat de Grand Prix van Monaco op het programma. Max Verstappen blikt in het Ziggo Formule 1 Café terug op de eerste twee vrije trainingen, waarin Aston Martin Red Bull Racing de tijdenlijst aanvoerde. Tevens kijkt Verstappen met goede moed vooruit naar de kwalificatie, die vandaag in het prinsdom zal worden verreden.

Max vertelt over afgelopen donderdag, waarop de eerste en tweede vrije training plaatsvonden: “De auto voelde meteen goed toen ik de baan op ging. Je hoeft dan ook niet tegen de limiet aan te rijden, want op 95% waren we al snel genoeg. Dat is heel fijn. Ik heb dan ook een erg goed gevoel overgehouden aan de donderdag wat betreft marges en snelheid.”

De RB14 van de Nederlander leek vooral aan de voorkant goed in te sturen. Max legt dit uit: “Daniel en ik rijden allebei met een andere afstelling. We hebben beiden een ander idee van hoe je de auto moet afstellen. Ik ben er in ieder geval heel blij mee, want de rondetijden komen er gewoon makkelijk uit.”

Hoe gingen de long runs? “Mijn eerste run was heel goed”, vertelt Max. “De bandendruk was bij mijn tweede setje banden echter verkeerd. Die liep te hoog op, waardoor de band veel te warm werd. Daarom kon ik niet veel sneller rijden dan in mijn eerste run. Als je niet zeker bent of je voorkant sterk genoeg is, moet je niet te veel gaan pushen. Dat we dan alsnog tweede worden, is prima.”

Bij het ingaan van bocht 15 in de fameuze zwembad-sectie was te zien dat de coureurs op soms enkele millimeters van de vangrail rijden. Dit was ook bij Max Verstappen te zien. Hoe weet de Red Bull Racing-coureur hoe dichtbij hij kan komen? Is dat een kwestie van kijken of gevoel? “Ik zie het niet, omdat het veel te snel gaat”, geeft Max aan. “Toen ik de slow motion beelden zag, dacht ik: ‘dat is wel heel dichtbij!’, maar op de een of andere manier heb je het gevoel dat je ook zo dicht tegen de vangrail kan zitten.” 

Het circuit van Monaco is erg smal en de coureurs zijn er altijd hard aan het werk. Van een moment rust komt het dan ook niet echt. Max geeft antwoord op de vraag of het circuit ook fysiek zwaar is: “In een korte run merk je het niet zoveel, omdat je dan erg geconcentreerd bent. Je hebt dan ook helemaal geen tijd om na te denken over hoe zwaar het is. Het gaat heel hard. In de langere runs voel je het meer in je armen, omdat je de hele tijd aan het sturen bent. We hebben dan wel stuurbekrachtiging, maar omdat we zoveel sneller door een bocht gaan dan vroeger, is het alsnog wat zwaarder. Dat voel je wel. Je hebt op het circuit in Monaco eigenlijk ook nooit een rustmoment.”

De kwalificatie is in Monaco vrijwel het meest belangrijke moment van het weekend, aangezien het in de race erg lastig is om in te halen. Het moet dan ook allemaal kloppen. Max geeft tenslotte aan in hoeverre het verkeer een rol speelt: “In Q3 moet het over het algemeen wat beter zijn, omdat we dan maar met tien auto’s op de baan rijden. Vorig jaar en het jaar ervoor moesten we echt een perfect rondje rijden om voor de rest te staan. Ik heb dit jaar echter het vertrouwen dat, ook al verloopt het rondje niet geheel vlekkeloos, we er goed bij zitten. Dat geeft me zelfvertrouwen.”

Klik hier voor de prijsvraag van de Grand Prix van Monaco en win het nieuwe grijze MV t-shirt en MV stickervel!