Max na Baku: 'Daniel en ik moeten misschien iets minder gretig zijn'

Gepubliceerd op 30 april 2018 door Julien Lemmen

Max Verstappen zag gisteren door een touché met teamgenoot Daniel Ricciardo helaas de finishvlag niet in de knotsgekke Grand Prix van Azerbaijan. Na een intens gevecht, waarbij de twee Aston Martin Red Bull Racing-coureurs elkaar meerdere malen bevochten, raakten ze elkaar in ronde 39 waardoor ze allebei het strijdtoneel moesten verlaten. In het programma Peptalk op Ziggo Sport blikt de Nederlander terug op de teleurstellend verlopen race in Baku.

Max geeft tekst en uitleg over hoe hij de race beleefd heeft: “De start was op zich wel oké, maar je kan heel weinig uitrichten op zo’n kort recht stuk. Ik kon mijn positie behouden en alles ging wel prima, al is het altijd een beetje duwen en trekken op zo’n stratencircuit.”

Na de eerste safetycar-fase wist Max zijn teamgenoot Ricciardo voorbij te steken, waarna de Australiër meermaals zijn verloren plaats bij de Nederlander probeerde te heroveren. Dit zorgde voor mooie gevechten, zo vindt ook de Nederlander: “Het zijn allemaal wel leuke acties. We hadden een hele sterke wind, dus op het rechte stuk kon je de hele tijd goed slipstreamen. We gaven elkaar weinig ruimte en hadden zelfs een kleine touché, maar het was allemaal in orde. Natuurlijk vochten we op het scherpst van de snede, maar het was op dat moment allemaal wel oké en ik denk dat het ook mooi was om te zien op de televisie.”

Toen volgde de crash, waarover Max het volgende vertelt: “Het moment heb ik nu al twee of drie keer teruggezien, maar het is vanaf een onboard video natuurlijk makkelijker te beoordelen dan dat je daar zelf met 320 km/h aanremt. Het was vooral balen dat je niet finisht en het ergste is dat het met je teamgenoot is, want we hebben een hele goede relatie, dus dan baal je er gewoon enorm van.”

Een schuldige voor het incident wil de Limburger niet aanwijzen: “Uiteindelijk maakt het niet uit wie er schuld heeft. Als teamgenoten wil je elkaar niet raken en van de baan af rijden. Na de race keken Daniel en ik elkaar aan en hebben we elkaar de hand geschud. Er is niks aan de hand tussen ons. Het team was natuurlijk niet blij, maar dat waren wij zelf ook niet.”

Op de vraag of het team Daniel beter niet had kunnen aansporen om de jacht in te zetten op hem, antwoordt Verstappen: “Achteraf misschien wel, maar op zich denk ik dat we altijd wel goed met elkaar hebben kunnen racen en dan krijg je dat soort dingen ook, dat het team zegt, ‘ga ervoor’. Ze hebben vertrouwen in ons. Helaas lukte de laatste actie niet. De andere acties waren agressief en op het randje, maar wel oké.”

Ondanks het incident schuwt Max het gevecht met zijn teamgenoot de volgende keer dan ook niet: “Als we elkaar maar niet raken. Natuurlijk blijft het een risico als je zo dicht bij elkaar zit, maar ik denk dat het ook aan het circuit lag. Er is zo’n lang recht stuk en zeker met hoe de wind stond kon je daar heel veel tijd winnen. Elke ronde bleef je aanvallen en op andere circuits kom je niet in dit scenario.”

“Natuurlijk gaan we met elkaar praten en ik denk dat je ons gewoon allebei moet laten racen. Het racen tussen ons hoeft ook niet drastisch veranderd te worden, maar we moeten misschien allebei iets minder gretig zijn als we racen met elkaar. Naar mijn mening kunnen we dat ook heel goed, maar helaas ging dat dit keer mis.”

Tenslotte is Max positief gestemd over de races die komen gaan: “Er zijn nog zeventien wedstrijden te gaan en je kunt zien hoe snel dat dingen kunnen omkeren, dus alles is nog mogelijk. Voor de volgende wedstrijd hebben we veel updates aan de auto wat ons hopelijk nog wat verder naar voren brengt. De updates zien er positief uit als je naar de data kijkt. Het is nog even afwachten of dit op het circuit ook zo is, maar er komt best wel wat verandering.”