Max neemt Daniel mee voor een ritje: 'De Lada reed lekker'

Gepubliceerd op 26 april 2018 door Niels Hendrix

De actie in Baku concentreert zich in het hart van de stad en met de Formule 1-teams en coureurs, die op een kluitje in een paar hotels vlakbij het circuit bivakkeren, is het gemakkelijk om de rest van Azerbeidzjan te missen. Vandaar dat Aston Martin Red Bull Racing haar rijdersduo zo’n 70km ten zuiden van Baku een nationaal park in stuurde.

Het vulkaanachtige landschap met nauwe rotswegen en modder vroeg om 4x4 actie. Daarvoor werd heel toepasselijk een Lada Niva, sinds 1977 in productie, aangerukt. Een spartaans maar oerdegelijk beest van en machine, ideaal voor het landschap van Gobustan.

Zonder competitie zou er geen lol aan zijn, dus Max en Daniel namen het op tegen enkele locals die het landschap als hun broekzak kenden. Desondanks wonnen de Formule 1-coureurs met Max achter het stuur en Daniel als navigator.

“We hadden veel lol”, lacht Max. “Veel rotsen! Het was een leuke dag. Ik vind het fascinerend dat je dit landschap zo dicht bij zee tegenkomt, het is echt mooi. We hadden tijdens het rijden wat competitie met locals in eenzelfde auto. Het was leuk om te driften en we hebben het gefilmd, ik heb ervan genoten. De lokale bevolking kende het terrein best goed, maar helaas voor hen waren wij net iets sneller.”

Met Max achter het stuur nam Daniel de taak van ballast op zich. Ondanks dat hij volledig vertrouwde op Max z’n vaardigheden, moest hij een paar zenuwslopende momentjes bekennen. “Gelukkig reed de Lada als een juweeltje”, zei de Australiër. “Elke keer dat Max begon te glijden, voelde ik dat hij het onder controle had, dus ik had er vertrouwen in. Maar er waren zeker een paar ‘ow jee’ momentjes.”

Max haastte zich door te zeggen dat hij zijn teamgenoot niet bang probeerde te maken. “Het was niet mijn bedoeling Daniel bang te maken, maar ik weet zelf ook dat als je een passagier bent, dat het altijd iets enger is, omdat je niet zelf in controle bent. Maar volgens mij hebben we het veilig gehouden. Geen grote drama’s.”

Daniel was het daar mee eens: “Ik was eigenlijk blij dat ik bij Max in de auto zat en niet bij de locals! Ze gingen aardig los, dus ik was blij naast Max te zitten.”

Beide coureurs waren onder de indruk van hoe de kleine Lada de beproeving doorstond. “De Lada was echt lachen”, aldus Max. “Hij heeft een erg kort wielbasis maar hij reed lekker. Het is wat old school, handgeschakeld, maar zowel Daniel als ik hadden veel lol, dus dat is volgens mij een goed teken.”

Uiteindelijk waren beide coureurs blij om ook een andere kant van Azerbeidzjan gezien te hebben. “Dit is de eerste keer dat ik meer gezien heb dan het hotel en het circuit”, vertelt Max. “Ik vind het altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken en ik was blij verrast. Ik wist niet dat dit er was.”

Nu gaat het weer richting de stad van Baku, waar het Grand Prix weekend vrijdag begint. Max: “Ik kijk ernaar uit om weer achter het stuur te zitten. Vorig jaar was onze auto erg competitief, dus hopelijk is dat dit jaar weer het geval. Stratencircuits zijn altijd gaaf, maar de tweede sector bij het kasteel, waar het erg bochtig en krap is, vind ik het leukst. We kunnen een interessante race verwachten.”

Klik hier voor de prijsvraag van de Grand Prix van Azerbeidzjan en win een Max Verstappen oranje pakket!