Jos Verstappen over gretigheid Max: 'Niks mis mee, maar soms beter nadenken'

Gepubliceerd op 16 april 2018 door Bryan van Berlo

Het Formule 1-seizoen van 2018 is inmiddels drie Grands Prix oud, maar Max Verstappen heeft niet de seizoenstart beleefd waar hij op gehoopt had. Tijdens het afgelopen raceweekend in China maakte de Nederlander een inschattingsfout waarmee een goede kans op de overwinning verspeeld werd. Vader Jos Verstappen geeft in het programma Peptalk op Ziggo Sport tekst en uitleg over de rijstijl van Max en bespreekt hoe de Aston Martin Red Bull Racing-coureur zich kan herpakken.

Er is de afgelopen tijd veel gesproken over de gretigheid van Max. Hoe kijkt Jos hier tegenaan? “Ik vind daar niks mis mee”, vertelt de voormalig Formule 1-coureur. “Ik vind ook nog steeds dat de inhaalactie op Hamilton in Bahrein een goede was. Max zette zijn RB14 er netjes langs en liet hem mooi langs de Mercedes van Hamilton rollen. Hij moet ook wel wat meer risico nemen, omdat de Red Bull qua topsnelheid wat minder is dan Mercedes. Achteraf gezien had hij Hamilton bij het uitkomen van de bocht iets meer ruimte kunnen geven. Hamilton had dat echter ook bij Max kunnen doen, daarom noemen ze het ook een race-incident en hebben ze allebei schuld.”

“Max wordt echter onder een vergrootglas gelegd en omdat hij zo jong is wordt er nog meer naar hem gekeken. Als je bijvoorbeeld naar het gevecht tussen Alonso en Vettel tijdens de laatste race in China kijkt, merk je dat daar gewoon niet over gesproken wordt. Over de poging van Max bij Hamilton tijdens dezelfde race wordt wel weer veel over gepraat. Ik vind het niet kunnen dat Max zo wordt afgemaakt in de pers. Ik vond die actie op Hamilton nog helemaal niet zo verkeerd. Wat wel helemaal verkeerd was, was de poging bij Vettel. Dat kon gewoon niet en dat was een inschattingsfout.”

Jos reageert op de vraag waar het wat soms ongeduldige karakter mee te maken zou kunnen hebben: “Ik zie Max morgen en we gaan er over praten. Afgelopen weekend heeft veel pijn gedaan en hier moet over gesproken worden. Max moet in sommige omstandigheden meer nadenken. Ik wil echter niet dat hij zijn rijstijl aanpast, want laten we eerlijk zijn: de start, waarbij hij twee man inhaalde, was perfect. Dat willen we allemaal zien. De andere acties niet en dat moet hij onder controle krijgen. We gaan op een normale manier analyseren wat er gebeurd is. Hij weet het zelf namelijk donders goed. Ik hoef het hem zelf ook eigenlijk niet meer uit te leggen." Jos is er echter niet boos om: "Ik ben niet boos, maar teleurgesteld. De meeste pijn heeft hij uiteindelijk zelf.”

Er wordt ook gesproken over de aanwezigheid van Jos tijdens de races gedurende het seizoen: “Ik hoef er niet altijd meer bij te zijn”, vertelt de vader van Max. “Hij heeft me niet nodig. Bij bepaalde omstandigheden heb ik echter wel snel in de gaten hoe Max zich voelt en hij erin staat.” Vader Verstappen is tijdens komende Grand Prix van Azerbeidzjan wel aanwezig: “Dat was sowieso de bedoeling. Ik ga ook mee naar Barcelona en Monaco. Ik ben nu twee wedstrijden niet mee geweest, omdat ik ook even aan mijzelf wil denken.” Iets missen van de actie doet hij echter niet: “Ik hoor alles binnen het team en ik zie dezelfde rondetijden als Olav op het circuit ziet, dus ik mis helemaal niks.”