Max: “Ik vind dat ik dit jaar vooruit ben gegaan”

Gepubliceerd op 23 november 2017 door Niels Hendrix

Max Verstappen schoof donderdagmiddag aan bij de FIA persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Abu Dhabi, de laatste race van het seizoen. Max, wat vind je van alles om het circuit heen en de baan zelf? “De faciliteiten in Abu Dhabi zijn voortreffelijk en de hotels geweldig. Het circuit zelf is interessant omdat veel bochten elkaar opvolgen. Als je er eentje mist, kom je niet goed uit voor de volgende, dus in die zin is het best technisch. Dat moet je onder de knie zien te krijgen, om alle apexen juist te raken. Voor mij hadden de bochten alleen iets sneller gemogen.”

Ben je tevreden met de huidige stand van zaken en waar je zelf staat? “Niet helemaal, want ik vecht niet voor het kampioenschap. Maar de laatste paar races waren positief. Brazilië was niet perfect maar we weten waarom: onze prestaties waren minder, omdat we de motor heel moesten houden. Hopelijk is dat dit weekend anders en hopelijk zitten we er weer iets dichter bij. Ik denk dat als we er in de kwalificatie bij zitten, we gewoonlijk in de race nog iets beter gaan. Ik kijk ernaar uit.”

Vind je dat je dit jaar zelf als coureur veel vooruitgang hebt geboekt? Max: “Ik vind dat ik vooruit ben gegaan en volgens mij ligt dat aan ervaring. Vorig jaar had ik al de snelheid, maar soms was het bijvoorbeeld in de kwalificatie wat lastiger. Maar dat is volgens mij normaal als je in een nieuwe auto stapt die niet op jou gemaakt is en als je weinig tijd hebt om gedurende het seizoen te wennen. De wintertests hebben me dit jaar flink geholpen. Kleine details in de auto zorgen ervoor dat je je vertrouwder voelt. Meer ervaring in de kwalificatie heeft me aan betere startposities geholpen. Als je op een betere positie start en je maakt een goede start, is het resultaat doorgaans ook beter. Dus dat helpt allemaal veel.”

De reglementen zijn voor 2017 flink op de schop gegaan. Hebben de 2017-auto’s in jouw voordeel gewerkt? “In het algemeen wel. Het was positief, want het is meer een raceauto geworden. Vorig jaar was het voor mijn gevoel meer een speelgoedauto. Dit jaar is het zwaarder en moeilijker om de auto te besturen. Maar ik geniet er ook meer van, want je kunt veel sneller een bocht induiken zonder je druk te maken over blokkerende voorwielen. Ik denk dat het mij heeft geholpen.”

Er wordt gesproken over het aanpassen van circuits om het inhalen te bevorderen. Hoe denk jij daarover? “Ik denk dat we ons eerst op de auto’s moeten richten. Sommige circuits staan erom bekend dat inhalen moeilijk is. Dit jaar zagen we al dat het in vergelijking met vorig jaar lastiger was om dicht achter elkaar te rijden, dus ik denk dat we dat eerst moeten aanpakken. Dan zal inhalen een minder groot probleem zijn.”

Wat was jouw favoriete inhaalactie van 2017? “Dat weet ik niet. Vorig jaar genoot ik er meer van om in te halen. Ik weet niet waarom. Ik vond de inhaalacties dit jaar niet zo opwindend als vorig jaar.”

Je kunt goed overweg met Daniel Ricciardo, je teamgenoot bij Red Bull Racing. “Ja, hij is een geweldige vent. Natuurlijk probeer je elkaar op het circuit altijd te verslaan, maar daar buiten hebben we veel lol. We respecteren elkaar echt en om eerlijk te zijn heb ik nooit eerder zoiets meegemaakt in mijn racecarrière, om zo’n goede teamgenoot te hebben waar je zo’n lol mee kunt hebben. Dus ik hoop dat we nog lang teamgenoten zullen blijven.”

Denk je dat die goede band ook blijft als je met elkaar vecht voor overwinningen en het kampioenschap? “Dat denk ik wel, omdat we elkaar respecteren. Natuurlijk, als je om het kampioenschap strijdt, zal het op de baan iets intenser worden. Maar het respect voor elkaar blijft. Als de een sneller is dan de ander, accepteren we dat van elkaar. Ook complimenteren we elkaar als de een ’n goede race heeft, dat is ook belangrijk.”

Je hebt veel steun ontvangen van fans, wereldwijd. Max: “Het is geweldig om zoveel fans te hebben, dat is altijd goed. Ik denk dat het positieve druk brengt. Op en naast het circuit is het super om zoveel fans te zien, daar ben ik erg blij mee. Hopelijk blijven ze me steunen en kan ik nog veel moois aan ze laten zien.”

Klik hier voor de prijsvraag van de GP van Abu Dhabi en win een Max Verstappen/Red Bull Racing jas!