Openhartig interview met Max Verstappen: “Een heel leerzaam seizoen”

Gepubliceerd op 18 november 2017 door Bryan van Berlo

Met nog één race te gaan zit het Formule 1-seizoen van 2017 er bijna op. Het seizoen van Max Verstappen is dit jaar gevormd door verschillende hoogte- en dieptepunten. Tijdens het evenement van een van de partners van de Nederlander, Exact Live, schoof Verstappen.nl aan bij de Red Bull Racing-coureur voor een openhartig interview. In deel één blikt Max onder meer terug op het afgelopen seizoen. Binnenkort verschijnt deel twee, met daarin onder andere een vooruitzicht op de komende jaren bij Red Bull.

Max, we zijn vandaag bij een evenement van een van je sponsoren, Exact Live. Hierbij kom je in aanraking met de nieuwste technologie. We hebben je voorafgaand al zien stoeien met onder andere een oude computer en een taperecorder. Dat ging niet altijd even gemakkelijk?
“Nee, niet echt. Dat soort dingen zijn allemaal een beetje voor mijn tijd, dus daar ben ik ook niet aan gewend.”

Ben je van de huidige technologie een beetje op de hoogte? En ben je daar ook in geïnteresseerd?
“Ja, absoluut. Het is wel iets dat je in de gaten houdt. Vooral als er iets interessants uit komt dat je zelf kan gebruiken.”

Je hebt in samenwerking met Exact een aantal rondjes in virtual reality gereden over verschillende circuits. Hoe vond je dat? Is het iets om over een tijd in de Red Bull-simulator in Milton Keynes toe toe passen?
“De kwaliteit van de virtual reality kan nog altijd beter, maar het brengt je een stuk dichter bij de werkelijkheid, dan hetgeen dat er daarvoor was. Het geeft een bijzonder gevoel als je een soort van ‘in de auto’ zit. Ik vind het nog wel heel vermoeiend aan de ogen.”

Voor een overzicht van alle Exact Mixed Reality video’s, zie: http://mixedrealitybymax.nl/

Nog maar één race te gaan, hoe zal je na volgende week terugkijken op het seizoen?
“Redelijk positief natuurlijk met de twee overwinningen, maar over het algemeen een gemiste kans. We zijn te vaak uitgevallen met problemen en dat moet volgend jaar natuurlijk wel een stuk beter zijn."

Heb je nog bepaalde leerpunten meegenomen uit dit jaar, buiten het feit dat het weer een extra seizoen aan ervaring is?
“Ja, ik denk dat het een heel leerzaam seizoen was. Het vormt je karakter. Je moet soms ook positief blijven op moeilijke momenten en dat heb ik dit jaar zeker geleerd.”

Wat is je absolute hoogtepunt van dit seizoen?
“Tot nu toe de overwinning in Maleisië. Na zoveel moeilijke races en uitvalbeurten was het heel fijn om die race te winnen.”

 

We hebben dit jaar een aantal prachtige races van je gezien. Wat heb je liever? Dominant naar de finish of knokken tot de eindstreep?
“Dominant naar de finish. Het liefst ook het hele seizoen.”

Het team heeft vergeleken met de start van het seizoen weer flinke progressie geboekt. Wat is je input hierin geweest?
“Die bestond vooral uit het aangeven waar de auto verbeterd zou kunnen worden. Dan is het aan het team om de onderdelen te ontwerpen en beter te maken. Dat hebben ze dit jaar heel goed gedaan. Het is alleen jammer dat we er niet vanaf het begin stonden. Het geeft wel aan dat het team heel snel kan reageren. Hopelijk hebben we volgend jaar gewoon een goede start.”

Zijn er nog specifieke dingen in de auto waarop je input hebt gehad die bijvoorbeeld beter bij je rijstijl passen?
“Geen fundamentele zaken. Denk aan dingen zoals het pedaal of de zitpositie, maar verder niet echt. Je kan verder gaan en nog meer aanpassen, maar voor mij was de auto naar m’n zin.”

Tenslotte de winterstop. Heb je al vakantieplannen gemaakt?
“Die heb ik nog niet gemaakt. Misschien moet ik daar eens aan beginnen. Ik weet het echt nog niet, dus ik moet nog even kijken wat ik ga doen. In ieder geval niet racen!”

Binnenkort zal deel twee van het interview verschijnen. Hierin zal onder meer het volgend seizoen en de komende periode bij Red Bull besproken worden.