Max over Austin: "Ik heb een super race gehad”

Gepubliceerd op 23 oktober 2017 door Johan Peeters

Na de twee sterke wedstrijden in Maleisië en Japan liet Max Verstappen in het land van de onbegrensde mogelijkheden met een geweldige inhaalrace andermaal zien over een ongekend talent te beschikken. Startend van de zestiende plek werkte Max zich in no time op naar P5.

In de slotfase lonkte het podium en met een weergaloze actie passeerde de snelle Limburger de Ferrari van Kimi Raikkonen door de Fin, op een voor onmogelijk geachte plaats, voorbij te steken. De vreugde was echter van korte duur, want nog voordat het podium betreden kon worden werd hem, door het toekennen van een tijdstraf van vijf seconden, de zojuist veroverde podiumplek ontnomen.

Een beslissing die in de autosportwereld een storm van kritiek op de wedstrijdleiding ontketende. Zelfs uit de hoek van de concurrentie kwam er bijval voor de jongeling van Red Bull Racing. Mercedes adviseur Niki Lauda is een van de velen die zijn ongenoegen uit: "Dit is de slechtste beslissing die ik ooit heb gezien. Max deed niets verkeerd. We hebben het hier over coureurs, we rijden niet op de openbare weg. Het is belachelijk om de sport kapot te maken met dit soort beslissingen."

Na afloop van de race deed ook vader Jos een duit in het zakje door tijdens de nabeschouwing telefonisch te reageren op de gebeurtenissen in Texas. "Als het waar is dat wedstrijdleider Charlie Whiting hier opdracht voor heeft gegeven dan zou hij direct ontslag moeten krijgen van de Formule 1. Willen ze racen, of willen ze file gaan rijden", vraagt Jos zich hardop af. "De enige die racet is Max, en dat is wat de mensen willen zien. Het is een belachelijke beslissing."

Op maandagavond, een dag na de race, blikt de hoofdpersoon in kwestie in het programma Peptalk op Ziggo Sport zelf terug op de race in Austin: “Ik heb de beelden zelf nog niet teruggezien en ik ben ook niet boos. Het is jammer dat je niet op het podium staat, maar het gaat om de beslissing die niet correct is. Maar we hebben wel een superrace gehad, daar ben ik natuurlijk wel blij mee. Gisteren was ik natuurlijk wel boos en het zou slecht zijn als ik dat niet was.”

Over de actie op Raikkonen vervolgt Max: “Uitkomend uit de bocht had ik wat meer grip en buitenom kan je toch niet inhalen, dus ik dacht dan maar binnendoor. We zaten erg dicht bij elkaar, dus ik moest ook naar binnen toe maar er zijn nergens track limits. Ik had echt niet verwacht hiervoor een straf te krijgen, want het hele weekend kon je overal buiten de witte lijnen rijden.”

“Ik was ook aan het racen met Bottas en die gaat aan de buitenkant van de baan af en komt weer voor mij. Daar wordt dan weer niks van gezegd. De stewards hebben mij niks gevraagd en die beslissing was al genomen en daar kan je toch niks aan veranderen.”

Op de vraag of dit zijn mooiste inhaalactie in de Formule 1 is, antwoordt Max: “Nee dat niet, maar het was wel op een aparte plek, dat wel. Als je achteraan start en dan twee bochten voor het einde op een derde plek belandt, dat is natuurlijk wel heel mooi.”

Ook zijn reactie na de race wordt nog even aangestipt en er wordt gevraagd of hij de steward in kwestie weleens gesproken heeft: “Ik heb hem wel vaker gesproken maar daar schiet je denk ik toch niks mee op. In het heetst van de strijd zeg je dingen, daar bedoel ik geen slechte dingen mee naar andere mensen toe, maar ja, op dat moment flapt dat er even uit. Ik heb absoluut niet de bedoeling gehad mensen te kwetsen.”

Afsluitend kijkt Max alweer uit naar de race in Mexico: “Ik heb toch gewoon een super race gehad, maar stond helaas niet op het podium. De laatste drie races denk ik dat we wel de snelste auto hebben gehad. In Mexico krijgen we geen penalty’s en kunnen we gewoon vooraan starten, dus ik ben benieuwd.”