Jos Verstappen: “Had het gevoel dat Max de race ging winnen”

Gepubliceerd op 18 september 2017 door Bryan van Berlo

Waar het normaal Max Verstappen is die met de mannen van Peptalk terugblikt op het raceweekend, is het dit keer zijn vader Jos die vanuit Maleisië zijn verhaal doet over de race in Singapore.

Jos beschrijft in het programma op Ziggo Sport zijn gevoel op het moment van de crash: “Je denkt dan: ‘alweer’. Vooral voor Max vind ik het heel sneu. Als je goed naar de beelden kijkt zie je dat hij een normale start heeft, zelfs iets beter dan die van Vettel. Kimi was waanzinnig weg en je ziet hem aankomen. Daarna zie je hoeveel Vettel naar links komt en naar Max toe gaat. Uiteindelijk gaat Kimi nog een klein beetje naar rechts en wordt Max gesandwicht.”

De fout ligt volgens Jos dan ook niet bij Max: “Dit kan je hem niet aanrekenen. Ik denk dat de fout bij Vettel ligt. Hij komt extreem naar links en ziet Kimi waarschijnlijk niet. Hij ziet Max wel en wil dan verdedigen. Vettel rijdt voor het kampioenschap en ik denk dat je dan toch dat extra beetje voorzichtig moet zijn. Wat mij ook opvalt, is dat de Ferrari-coureurs zich misschien druk maken als Max in de buurt staat. Dat zie je wel weer aan hoe ze reageren na de start.”

Een slecht voorgevoel had vader Verstappen voor de race niet. Integendeel zelfs: “Ik dacht niet dat dit ging gebeuren. Mijn gevoel was dat Max de wedstrijd zou gaan winnen. Het heeft helaas niet zover mogen komen. Het enige wat hij heeft kunnen doen is zijn start.” Ook Max zelf ging met een relaxed gevoel de wedstrijd in: “Ik had niet het idee dat hij gespannen was. Hij had er namelijk heel veel zin in. Vlak voor de start sprak ik hem nog en hij zag er erg ontspannen uit. Dat het dan zo afloopt verwacht je gewoon niet.”

Na het incident heeft Jos nog even met zijn zoon samengezeten om de situatie te bespreken: “Ik ben weggelopen uit de pitbox en teruggelopen naar Max zijn kamertje. We hebben even over het voorval gepraat. Toen ben ik met een biertje voor de televisie gaan zitten, want het is wel een hele mooie race om te zien.” Met de mannen van Ferrari is niet meer gesproken: “Nee, ze waren direct weg. Ik had er eigenlijk ook geen behoefte aan. We zijn met ons team bezig en het was duidelijk wat er gebeurde. Het is hoe het is. Het is racen, dat hoort er eenmaal bij.”

De volgende race op de kalender vindt plaats in Maleisië. Het zal de laatste keer zijn dat het Formule 1-circus naar het Sepang International Circuit afreist. Wat vindt Max van het circuit? “Ik vond het zelf altijd een mooi circuit en ik denk dat Max er ook graag rijdt”, vertelt Jos. “In Maleisië is er altijd kans op wat regen, dus daar kan het ook weer spannend worden. De Red Bull wordt beter en beter, dus laten we hopen dat hij op de eerste of tweede startrij staat. Dan zijn er weer allerlei mogelijkheden.”

Over alle pech dit jaar heeft de voormalig Formule 1-coureur nog te vertellen: “Laat alles maar dit seizoen gebeuren. Dan hebben we alles gehad en beginnen we volgend jaar weer opnieuw.”