Max Verstappen: "Harder blijven werken dan de rest"

Gepubliceerd op 19 juni 2017 door Bryan van Berlo

Het eerste gedeelte van het seizoen heeft niet uitgepakt zoals Max Verstappen waarschijnlijk gepland had. De prestaties op de baan liepen uiteen van de frustratie om technische problemen tot een briljante inhaalrace naar het podium. We blikken met Max terug op de eerste zeven races van 2017.

Je race in Montreal kwam tot een teleurstellend einde, dus laten we het daar niet over hebben. Buiten het circuit om zag het eruit als een goed weekend. Hoe waren de stroomversnellingen eerder die week?
“Het raften was erg leuk, een leuke manier om het weekend in Montreal te beginnen. Ik vind het tof om zulke activiteiten voorafgaand aan een Grand Prix te doen. Er zijn namelijk niet veel momenten waarop je daarvoor de kans hebt. Het blijft spannend om zulke dingen te doen. Als coureur zoek je ook altijd wel een bepaalde spanning op, dus het was best gaaf."

Heeft Red Bull je wel eens een activiteit voorgelegd die je afschrikte of waar je over twijfelde?
“Tot nu toe zijn alle dingen die ons gevraagd zijn te doen niet echt eng geweest, dus dat is een opluchting!”

Hoe was het racen met de caravans op de Red Bull Ring?
“Dat was het leukste wat we tot nu toe hebben mogen doen. Op een gegeven moment waren Daniel en ik zo hard aan het lachen dat we zowat de tranen in de ogen hadden.”

Met een derde van de races achterwege, wat vind je zover van het seizoen?
“Tot dusver is het misschien niet volgens plan gegaan of tenminste niet helemaal hoe we wilden dat het zou gaan, maar we moeten het beste van de huidige situatie proberen te maken. We zijn constant aan het verbeteren, dat is altijd goed. Dan zien we op het eind van het seizoen of we het gat kunnen dichten. Op het moment moeten we gewoon hard blijven werken.”

Is de ontwikkeling die je tot nu toe hebt gezien bemoedigend?
“Het heeft ons zeker dichterbij gebracht, maar we moeten harder blijven werken dan de rest, aangezien zij ook constant updates brengen. Het zal niet makkelijk zijn, maar we doen ons uiterste best.”

Natuurlijk waren je doelen voorafgaand aan het seizoen anders, heb je ze tot bepaalde hoogte moeten bijstellen?
"Om eerlijk te zijn had ik geen echte verwachtingen of doelen voordat het seizoen begon, omdat je niet weet hoe goed de auto zal zijn. Zodra je begint met testen en je de eerste races heb gereden, weet je min of meer waar je staat. Op het moment zijn wij zeker het derde team en we moeten de teams voor ons bijhalen, dus dat is voor mij het doel: proberen onze achterstand goed te maken."

Was de prestatie in China een hoogtepunt voor jou? Het liet echt zien wat je in je mars hebt.
"Ja, China was absoluut het hoogtepunt. Om op het podium te finishen nadat we achteraan moesten starten vanwege het probleem in de kwalificatie, was erg goed. Het podium halen was totaal onverwacht, dus ja, het was geweldig."

Bij de start van het seizoen werd er veel gesproken over de extra trainingen die iedereen heeft gedaan in het voorseizoen. Heeft het je wat gebracht?
"Het werk dat ik voor het seizoen deed ten opzichte van vorig seizoen was erg goed. Dit was absoluut noodzakelijk, vooral met de bredere auto’s dit jaar en de toegenomen G-krachten. Op dit moment voel ik me goed, maar je wil je altijd verbeteren."

Heb je de extra fysieke werkdruk in de auto gevoeld?
"Tot dusverre was het prima, dus ik denk dat het betekent dat ik een goede voorbereiding heb gehad. Ik heb nog geen problemen gehad met het fysieke aspect, dus daar ben ik blij mee, vooral omdat de auto’s twee of drie seconden per ronde sneller gaan."

We hebben gezien dat je de extra capaciteit om kunt zetten in snelle rondes. Dit liet je zien tijdens de showruns die je gaf in Zandvoort waar je het baanrecord verbrak. Hoe belangrijk is het om betrokken te zijn bij deze evenementen en voor mensen die dit normaal niet kunnen zien?
"Het is goed om zoiets te doen. Dit jaar hebben we een paar dingen, zoals Fit met Max. Er zijn duizenden mensen die mij vragen stellen tijdens de campagne, dus dat is heel mooi om te zien. Bovendien staat mijn gezicht weer op een blikje Red Bull! Vorig jaar was het erg leuk en ook dit jaar weer!"