scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max over fit blijven en zijn persoonlijkheid: "Zo relaxed zijn werkt voor me"

Gepubliceerd op 22 mei 2017 door Bryan van Berlo

Max Verstappen geeft tijdens de Jumbo Racedagen op Circuit Zandvoort inzicht in het besturen van een Formule 1-auto en het daarvoor fit moeten blijven. Ook vertelt de Nederlander over zijn persoonlijkheid.

Het besturen van een Formule 1 auto geeft een enorme kick. Is er überhaupt iets dat Max in zijn privéleven nog kan doen om datzelfde effect te beleven? “Waterskiën, jetskiën of op een motor scheuren”, vertelt Max. Het is volgens hem vergelijkbaar, maar dan op een ander niveau: “Als je gaat karten, ga je langzamer, maar het is ook een kleiner circuit. De verhoudingen zijn redelijk hetzelfde.”

Trainen blijft essentieel om fit te blijven en tijdens een raceweekend het maximale eruit te kunnen halen, vooral met de nieuwe regels die het fysiek nog zwaarder maken voor de coureurs. Hoe zien Max zijn trainingen eruit? “In de winter train ik zes dagen per week, twee keer per dag. Dat zijn redelijk zware sessies. Gedurende het seizoen is dat minder. Dat ligt een beetje aan het schema.”

Dat niet iedereen zich beseft hoe fit je moet zijn om de sport te kunnen beoefenen, is volgens Max dan ook niet zo gek: “Dat is ook moeilijk uit te leggen tot je er een keer zelf in hebt gezeten.” De beste manier van trainen is volgens de Nederlander dan ook het daadwerkelijk besturen van de auto: “Je kan zoveel trainen als je wilt, maar als je in de auto zit gebruik je toch net wat andere spieren. Je kan het op de een of andere manier niet helemaal voorbereiden zoals je wil. De allerbeste training is nog altijd het rijden in de auto zelf.”

Heeft de Red Bull Racing-coureur dan wel eens last van zijn lichaam? “Alleen als je na een pauze van een maand of twee maanden weer in de auto stapt”, vertelt Max. “Het is dan ook wel even lekker om niets te doen. Zo kun je tijd voor familie maken en op vakantie gaan.” Het racen blijft de Nederlander wel altijd bij: “Ook al heb ik een maand vrij, je kan niet alles doen wat je wilt. Je weet dat je erna weer fit moet zijn om te presteren. Het zit dus wel altijd in je achterhoofd.”

Max Verstappen staat ondanks zijn leeftijd erg volwassen in het leven. Helmut Marko, adviseur bij Red Bull Racing, heeft hem zelfs op mentaal gebied een keer vergeleken met een universitaire student van zesentwintig. Hoeveel ruimte heeft Max in zijn leven om te weten wat er buiten het racen om gebeurt? “Ik vind het altijd wel leuk om de krant te lezen en om te weten wat er gebeurt in de wereld. Dat houd je toch altijd wel bezig. Het hoeft ook niet alleen over racen te gaan.” Dit vraagt volgens de Nederlander geen extra focus: “Daar denk ik niet eens over na, ik doe gewoon mijn ding. Het is ook een beetje aangeboren. Racen staat altijd op nummer één, maar ik vind het ook leuk om over andere dingen wat te weten. Het hoeft niet helemaal tot in detail, maar het is leuk om wat informatie te hebben.”

Ook wordt er gevraagd hoe Verstappen zich altijd zo nuchter kan opstellen. Hoe kan hij zo wijs omgaan met tegenslag? “Het is belangrijk om niet gefrustreerd te raken, want dan gaat het helemaal fout. Je moet altijd positief blijven denken en het beste uit jezelf halen. Dat moet je ook voldoening kunnen geven. Mijn vader zei vroeger altijd dat ik te relaxed was. Misschien ben ik dat nog steeds, maar het werkt wel voor me.” Dat het toch wel eens kan voorkomen is dan ook normaal: “Natuurlijk, soms raak je wel eens gefrustreerd en dan gaat het wel eens fout. Als je bijvoorbeeld van de baan af gaat of je raakt iemand anders. Het kan niet altijd helemaal onder controle zijn, maar je probeert dat wel te balanceren.”