scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max in Spanje: “Vorig jaar was mooi, maar ik wil meer races winnen!"

Gepubliceerd op 11 mei 2017 door Julien Lemmen

Max Verstappen mocht vandaag aanschuiven bij de persconferentie voor de Grand Prix van Spanje. De Nederlander is dit weekend weer terug op Circuit de Barcelona-Catalunya waar hij vorig jaar zijn eerste overwinning in de Formule 1 scoorde.

De prachtige herinneringen van vorig jaar, zorgen bij Max niet voor extra druk voor aanvang van het weekend: “Ik denk niet dat er meer spanning is. Vorig jaar was het meer intens. Het is altijd goed om hier weer terug te komen. Natuurlijk was het vorig jaar een erg positief weekend, maar ik wil meer races winnen. Ik ben hier niet voor één overwinning, ik wil meer. Het is nu 2017 en 2016 is voorbij. Ik wil vooruitkijken en mijn race rijden.”

Gevraagd op welk gebied hij verbeteringen heeft gemaakt sinds vorig jaar, antwoordt de Nederlander: “Dat is lastig om te zeggen. Ik denk dat het meer algemene ervaring is, zowel in het leven als bij het racen. Maar niets groots in termen van het sneller rijden in de auto. Het heeft allemaal met kleine details te maken. Als je jezelf beter voelt in de auto, dan begrijp je de auto ook beter." Dat hij nu moet vechten aan kop in plaats van in het middenveld ziet Max als “een natuurlijk proces. Je vecht meer met de top mee vergeleken met eerst, maar dat was altijd het doel toen ik in de Formule 1 kwam.”

Ook al laat Max vaak optekenen zijn eigen ding te doen, zegt hij ook veel dingen te leren van andere coureurs: “Het is lastig als je niet in hetzelfde team zit, omdat je dan minder informatie hebt. Maar normaal kijk je naar de races, wat inhaalacties, wat starts, situaties die in de race gebeurden, bandenmanagement. Je kijkt altijd naar je concurrenten, wat zij aan het doen zijn en wat voor andere lijnen ze rijden. Dit doe je het hele weekend. Je probeert altijd iets te leren, elk weekend."

Er wordt veel verwacht van het grote aantal updates die dit weekend op de RB13 te bewonderen zijn. Ook Verstappen heeft er zijn hoop op gevestigd: ”Ten eerste brengt iedereen veel updates mee. Hopelijk brengen onze updates ons meer naar voren. Ik denk dat we ons altijd op ieder gebied kunnen verbeteren. Dat is wat we proberen te doen met de auto. Je ziet enkele veranderingen op de auto en hopelijk kunnen we het gat hier al een beetje dichten en daarna nog meer progressie boeken. We moeten overal en op elk gebied sneller zijn.”

Tijdens de vorige Grand Prix in Sochi hadden veel coureurs moeite om de banden op de goede arbeidstemperatuur te krijgen. Max licht zijn mening daarover toe: “Over het algemeen had je in Sochi niet veel grip. In combinatie met een tricky warm up, maakt dit het lastig om de banden op een goede temperatuur te krijgen. Je zag veel opbouwronden of twee getimede ronden. Het zal hier wat anders zijn. Het asfalt is wat ruwer en wat harder voor de banden. Maar we hebben best harde compounds banden hier, dus we zullen zien. Normaalgesproken ga je altijd voor de wat zachtere banden, ook hier, maar ik denk dat de warm-up nog steeds cruciaal is.”

De race in Sochi zal niet de geschiedenisboeken in gaan als een erg spectaculaire race, iets dat ook Max moet toegeven: “Ik was wel verrast dat er slechts één inhaalactie was in Sochi.” De reden is voor Verstappen duidelijk: “Je kunt elkaar lastiger volgen met de nieuwe auto’s. En dan hadden we ook nog banden die lang mee gingen en maar één pitstop. Ik denk dat we zelfs zonder pitstops hadden gekund. Het maakt inhalen allemaal wat lastiger. In Bahrein hadden we wat meer moeilijkheden met de banden. Je zag vijf auto’s achter elkaar rijden en elkaar wat meer uitdagen. Ik denk dat we iets zachtere banden moeten hebben om iets spannendere races te krijgen. Aan de andere kant zijn ook de auto’s breder en veroorzaken ze meer vuile lucht. Als je achter iemand rijdt, verlies je veel downforce. Vooral in combinatie met de hogere bochtensnelheden zorgt dit ervoor dat het lastiger wordt om in te halen.”

Klik hier om mee te spelen met onze prijsvraag en win een Red Bull Racing polo!